Hoppa till huvudinnehållet
Spara receptet

Rödbetor med grönkålssterrin, getost och rostade solroskärnor

Notera att extra tid behövs för terrinen att svalna. ( ca 4 tim.)
120min
4-6 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

  • 1⁄2 liter grönsaksbuljong
  • 1⁄2 liter havremjölk, vanlig mjölk eller grädde
  • 30 g getost
  • 3⁄4 tsk salt
  • 4 msk agar agar (8 g)
  • 2 påsar (á 65 gr) grönkål

Till servering:

  • 10 rödbetor
  • 1 påse (65 g) grönkål
  • rapsolja
  • flingsalt
  • rostade solroskärnor
  • nymald svartpeppar

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Koka upp buljongen och mjölken i en stor kastrull.
  2. Sänk värmen.
  3. Lägg i getosten och vispa tills osten smält helt.
  4. Smaksätt med salt och tillsätt agar agar.
  5. Koka i 5 min på svag värme, rör då och då
  6. Ta kastrullen från värmen.
  7. Torka i mitten av ugnen 30-45 min tills rödbetorna dragit ihop sig en aning och torkat något i kanterna.
  8. Ta ut rödbetorna och låt ugnen vara på 150°
  9. Skär av stjälkarna på kålen.
  10. Blanda ner kålen i kastrullen.
  11. Häll blandningen i en oljad form (ca 1,3 liter)
  12. Låt det svalna en stund.
  13. Rör om lite i formen och ställ den i kylen.
  14. Låt formen stå i kylen tills terrinen har stelnat, ca 4 tim.
  15. Koka rödbetorna i lättsaltat vatten i en kastrull tills de är nästan klara.
  16. Sätt ugnen på 150°
  17. Spola rödbetorna i kallt vatten och gnid av skalet.
  18. Skär rödbetorna i klyftor och lägg dem på en plåt.
  19. Stjälp upp terrinen och skär den i skivor med en vass kniv.
  20. Lägg skivorna i en ugnsform och värm dem i ugnen ca 7 min innan servering.
  21. Skär av det mesta av stjälkarna på grönkålen och fräs den hastigt i olja.
  22. Dressa rödbetorna med rapsolja och salt.
  23. Blanda ihop rödbetorna med grönkålen.
  24. Servera terrinen med rödbetorna och grönkålen, som ensamrätt eller till kött/fisk.
  25. Strö över lite solroskärnor och krydda med peppar.
Smaklig måltid!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus