Hoppa till huvudinnehållet

Plantera ut färska örter

Vill du skapa en härlig örtträdgård där du kan skörda dina färska örter till din matlagning? Under sommarhalvåret kan du plantera ut våra örter. På så vis förlänger du örtens livslängd och minskar matsvinnet.

Örter i trälåda

ODLA FÄRSKA ÖRTER I PALLKRAGE

Sugen på att odla i pallkrage? Det är en utmärkt idé eftersom det ger dig möjlighet att enkelt hantera jordkvaliteten och skapa en bekväm arbetsyta. Vill du starta direkt med ett grönskande trädgårdsland istället för att vänta på att fröna ska gro och växa så går det mycket bra att plantera ut örter som säljs i matbutiken.

ÖRTER ATT PLANTERA UT TIDIGT

Välj örter som trivs i ditt klimat och i dina jordförhållanden. Timjan, rosmarin, salvia, persilja, oregano kan planteras ut så snart risken för frostnätter är över. Basilika är mer känslig för kyla så vänta till sommarmånaderna innan den planteras ut.

ÖRTER SOM KAN ÖVERVINTRA

Salvia, gräslök och mynta är örter som kan övervintra. När kylan drar in till senhösten kan du täcka örterna med halm eller löv för att ge ett skyddande täcke. Myntan sprider sig lätt med rotskott så tänk på att plantera i en pallkrage med täckt botten eller i t.ex. en hink eller kruka för att begränsa området den kan sprida sig inom.

Tips för odling i pallkrage

På Svegro har vi flera hortonomer som är våra odlingsspecialister. Här delar de med sig av sina bästa tips för odling i pallkrage.


1.Välj lämplig plats:
Placera pallkragen på en plats där örterna får tillräckligt med solsken. Vanligtvis behöver örterna minst 6 timmar sol om dagen. Istället för pallkrage kan du mura upp med tegelstenar för att få en vacker odlingsbädd. Se till att det finns enkel tillgång till vattningskällor.

2. Förbered jorden:
Fyll pallkragen med en väldränerande jordblandning av god kvalitet. Du kan köpa förblandad örtjord eller göra din egen genom att blanda trädgårdsjord med kompost.

3. Plantera örterna:
Placera först ut örterna och se till att lämna tillräckligt med utrymme mellan varje ört för att möjliggöra tillväxt. Ta ut örten tillsammans med rotsystemet och jorden ur krukan. Gör en liten grop i jorden och vattna i gropen. Stoppa därefter ner roten med jorden från krukan. Fyll på med jord runtom. Vattna igen.

4. Vatten och underhåll:
Vattna regelbundet och se till att jorden är fuktig men inte genomblöt. Ta bort ogräs och döda blad för att hålla pallkragen snygg och förhindra att skadedjur lockas till området.

5. Gödsla vid behov:
Om jorden saknar näringsämnen kan du överväga att gödsla, gärna med ekologisk gödsel, en gång i månaden under växtsäsongen.

6. Skydda mot skadedjur:
Använd naturliga metoder eller icke-skadliga insektsbekämpningsmedel för att skydda dina örter från skadedjur.

7. Skörd och användning:
Skörda örterna när de är tillräckligt stora för att användas. Undvik att skörda mer än en tredjedel av växten åt gången för att säkerställa fortsatt tillväxt.

Lycka till med din odling!

Blombukett med färska örter

VÄLDOFTANDE BLOMBUKETT MED FÄRSKA ÖRTER

Med egenodlade örter i pallkrage får du lätt ett överflöd av färska örter. Om du inte hinner med att äta upp dem alla, är ett härligt tips att använda dem i blombuketter. Det blir ett dekorativt inslag av gröna blad som sprider en härlig doft. Vissa örter går också i blom när de får växa utomhus och är då vackra tillsammans med trädgårdens blommor.

ODLA I KRUKA

Om du vill ha en mer lättskött odling som inte tar så mycket plats föreslår vi att du planterar örterna utomhus i en lite större kruka. Plantera i en kruka med hål i botten och fyll först i lecakulor för att hålla krukan väl dränerad. Fyll därefter på med näringsrik jord anpassad för örter. Vattna regelbundet och gärna underifrån på ett fat.

INSPIRERAS AV SVEGROS INSTAGRAM

Till Instagram

Vi odlar ekologiskt

På Svegro kombinerar vi traditionell växthusodling och modern teknik. Ända sedan bolaget grundades på 1960-talet har hållbarhet varit viktigt för oss. Vi odlar ekologiskt och använder inga bekämpningsmedel eller konstgödsel. Bevattning sker med vatten från Mälaren och vi använder solljuset till odlingen under större delen av året. Inne i växthusen är det sommar året om och luften är fylld av dofter från örter och sallater. 

Hälsningar Svegro!

Till hållbarhet