Hoppa till huvudinnehållet
Knippen med färska örter

Torka färska örter

Hinner du inte använda dina färska örter? Bara lugn! Får du örter över när du lagar mat går det fint att torka dem. Ett bra sätt att ta tillvara på hela örten och minska matsvinnet.

GÖR SÅ HÄR

Om du vet att du vill torka delar av örten är det bra att göra det när den är nyskördad. Sprid ut bladen på en bricka, ett galler med en ren kökshandduk eller en torkställning. Ställ den i ett mörkt och torrt rum med bra ventilation. Efter några dagar till veckor är örterna helt torkade och redo att förvara.

TORKA I UGN

Man kan också torka i ugn, vilket går fortare. Ställ in ugnen på 40-50 grader. Lägg bladen på ett bakplåtspapper och låt stå i ca 4-5 timmar, till dess att de är helt torkade. Lämna luckan på glänt hela tiden så att vätskan kan dunsta. Har du för varmt riskerar du att smaken försvinner med de eteriska oljorna som då avdunstar.

Knippen med färska örter

UPP OCH NER I KNIPPE

Ett sätt att torka örter är att knyta ihop ett knippe och hänga torrt och luftigt, upp och ner. Undvik att knyta för tätt utan håll knippet lite luftigt så att det inte blir fuktigt i mitten. Knippena kan du sedan låta koka med i gryta och ta upp innan servering. Rosmarin, oregano, timjan och salvia är exempel på örter som passar att torka i knippe. Det som är gemensamt för dem är att de har en lite hårdare stjälk.

FÖRVARA RÄTT

När bladen blivit spröda och torra är de klara. Lägg i en lufttät förpackning och ställ mörkt i ett skafferi. Det är viktigt att örterna är helt torra innan de förpackas. Förvaras de rätt kan de hålla i flera år även om de succesivt tappar smaken. Ett tips är att smula ner de torkade örterna tillsammans med salt för att skapa ett eget örtsalt. Det blir ett trevligt sätt att smaksätta maten.

Tips på örtsalt

TÄNK PÅ

Smaken blir ofta lite starkare och mer koncentrerad när örterna torkas och skiljer sig från den färska smaken. I recept rekommenderas därför ofta att man väljer en annan färsk ört istället för en torkad om man inte får tag på den som står i ingredienslistan. Till vissa rätter passar bara en typ av ört och då är det valet mellan torkad eller färsk som gäller.

Mer om örter

INSPIRERAS AV SVEGROS INSTAGRAM

Till Instagram

Vi odlar ekologiskt

På Svegro kombinerar vi traditionell växthusodling och modern teknik. Ända sedan bolaget grundades på 1960-talet har hållbarhet varit viktigt för oss. Vi odlar ekologiskt och använder inga bekämpningsmedel eller konstgödsel. Bevattning sker med vatten från Mälaren och vi använder solljuset till odlingen under större delen av året. Inne i växthusen är det sommar året om och luften är fylld av dofter från örter och sallater. 

Hälsningar Svegro!

Till hållbarhet