Hoppa till huvudinnehållet
Örtmarinad med timjan och chili

Marinera mera

Dags att grilla? Gör en egen hemmagjord marinad, blanda till en glaze eller en rub som sätter smak på råvarorna. Pricken över i är förstås de färska örterna som tillför smak och djup. Så enkelt och så gott!

Dressing med dill och chili

MÖRAR OCH SÄTTER SMAK

Marinad är en flytande blandning på olja, lite salt och något syrligt, som man blandar ihop och sedan lägger råvarorna i, för att smaksätta dem innan tillagning. Varför ska man marinera köttet och vad gör det egentligen för nytta? Utöver att sätta smak på råvaran hjälper det till att ge en mör, fin konsistens. Saltet i marinaden binder vätskan och mjukar upp köttet. Syran gör sitt för ett saftigare kött. Fettet i oljan lyfter smaken och ger en fin stekyta. När köttet får vila i marinad drar det åt sig smak samtidigt som proteinerna bryts ner och det möras.


Recept på marinader och rubs

Inspireras av fler recept

SYRA OCH SÖTMA I HARMONI

Tillför gärna lite sötma för att förhöja smaken på de andra ingredienserna. En klick honung, lite sirap eller kanske en sked råsocker gör underverk. Som syra kan man använda vinäger, vin eller kanske lite citron eller limesaft. I indisk matlagning är det vanligt att marinera i yoghurt. Den milda syran från yoghurten gör köttet saftigt och mört då den bryter ner strukturen.

SMAKSÄTT MED FÄRSKA ÖRTER

Med färska örter lyfter marinaden till nya höjder. Prova allt från rosmarin, timjan, oregano till salvia, dragon och mejram. Ska du laga kyckling, fläskkött eller nöt? Matcha örten till råvaran och kombinera med vitlök, chili, ingefära eller kanske rivet citronskal. Det blir också gott att blanda i såser som sweet chili, soja eller kanske en färdig fond.

Gör din egen rub

Att göra sin egen rub är enkelt och går att variera efter tycke och smak. Allra godast blir det om man lägger till hackade färska örter. Smaksätt med mejram, oregano eller kanske gräslök. Ja, vilken ört som helst förhöjer smaken. Vad du ska välja beror på vilken smakinriktning du är ute efter. Testa att blanda i krossad vitlök, chili eller limezest (rivet limeskal). En nypa råsocker kan också lyfta smakerna. Sist men inte minst, smaka av med lite salt. För att pricka in en riktigt bra smakkombination, pröva något av våra goda recept.

Till recept

Smaksätt med färska örter

Upptäck vårt sortiment

VAD ÄR GLAZE?

Glaze är en smaksättning som används för att ge köttet en söt, kryddig smak och en karamelliserad, lite klibbig yta. Den består oftast av en blandning av olja, socker, vinäger, salt och kryddor som appliceras på köttet under tillagning. Ordet glaze kommer från engelskan och betyder “glasera”. Glaze används ofta i kinesiska barbeque-rätter.

SMAKSÄTT GLAZEN

Det finns många olika recept på glaze och de flesta innehåller någon form av socker kombinerat med syra för att balansera smaken. Ett tips är att smaksätta med frukt eller bär. Prova en klick apelsinmarmelad, lite rabarberkompott eller äppelmos. Eller varför inte saften av persika? Använd dig av det som finns tillgängligt i säsong.

Göra eget örtsalt

ÖRTSALTET SÄTTER SMAK

Örtsalt är en kryddblandning som innehåller vanligt salt och torkade örter. Örtsalt kan användas för att ge smak åt allt från en bit kött eller fisk, till att sätta den där extra touchen till grönsaker, sallader och soppor. Det kan också användas som en smaksättare på popcorn och andra snacks. Ett egengjort örtsalt på bordet är trevligt och ett enkelt sätt att kunna krydda upp maten om det behövs.

Marinad, glaze, rub eller grillolja?

Gemensamt för dem alla är att de används för smaksättning av råvaror som ska grillas eller stekas. Marinad är en blandning av olja, syra, kryddor och örter som råvaran får vila i för att förbereda, mjuka upp och smaksätta innan tillagning. Glaze är en blandning av olja, kryddor, socker och syra som istället penslas på köttet under tillagning för att ge en karamelliserad yta. En rub är en torr kryddblandning som gnids in i köttet precis innan grillning. Den bidrar till en krispig yta och en intensiv smak. Med benämningen grillolja hänvisar man ibland till marinad som används innan tillagning och i andra fall till olja som likt en glaze penslas på under tiden man tillagar köttet på grillen. Fint, då har vi rett alla frågetecken och det är bara att tända grillen!
Till recept

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vi vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner.

Upptäck vår värld!

Till vårt Växthus