Hoppa till huvudinnehållet
Hemmagjord örtolja med koriander och chili

Smaksätt örtoljan

Har du färska örter över efter matlagningen? Varför inte passa på att göra din egen smaksatta örtolja? Det blir ett bra sätt att minska matsvinnet och ett härligt sätt att lyfta smaken på maten.

Hemmagjord örtolja och dill i knippe

PASSAR TILL

Använd den smaksatta oljan för att marinera kött och grönsaker innan grillning, eller som en smakrik dressing till sallader och pastarätter. Du kan också hälla några droppar över färdiga rätter för en extra smakskjuts eller som smakförstärkare i soppor och såser. Varför inte göra som italienarna, doppa ett gott nybakat bröd i den smakrika örtoljan som tilltugg. Ljuvligt gott!

Sätt din touch

Att smaksätta olja är enkelt! Välj en neutral matolja som olivolja eller solrosolja som bas. Sedan är det bara att låta din kreativitet flöda. För en örtig smak kan du tillsätta färska örter som rosmarin, basilika eller timjan till oljan. Hacka örterna grovt för att frigöra deras smak och lägg dem i en glasburk där du sedan häller på oljan. För en het touch kan man lägga till några skivade chilifrukter eller krossade chiliflakes. Låt blandningen dra i minst 24 timmar så att smakerna frigörs. Sila sedan av oljan och häll den på flaska. Så gott på maten och vackert att förvara i glasflaska.

SÅ HÄR GÖR DU

Skölj och tvätta ingredienserna och torka av dem ordentligt. Hacka de färska örterna grovt för att frigöra smakerna alternativt lägg i hela örtkvistar för en mildare smak. Häll matoljan i en burk och lägg i övriga ingredienser. Sätt på locket och skaka väl. Låt dra i 24 timmar innan du silar oljan. Häll upp på väl rengjord flaska.

FÖRVARA KALLT

Det är väldigt viktigt att förvara örtolja kallt. Livsmedelverket rekommenderar högst 4 grader och då håller oljan i upp till fyra dagar. Bakterier kan finnas på ingredienserna och de kan föröka sig i den lufttäta oljan. Därför är hygienen vid tillagningen viktig. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida.

Till Livsmedelsverket

Upptäck våra recept på örtolja

Inspireras av fler recept

Goda örter till örtoljan

Upptäck vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vi vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner.

Upptäck vår värld!

Till vårt Växthus