Hoppa till huvudinnehållet
Odling av dill i växthus

Allt om dill

Strö mig över toast Skagen, dillkött och rykande bouillabaisse. Prova mig till mat från mellanöstern – i riset, örtsalladen och i yoghurtsåsen. Glöm mig inte till kräftorna.

DILL TRIVS BÄST I KYLSKÅPET

Svegros Hortonom Elin tar er med in i växthuset och berättar om dill.

URSPRUNG

Dill härstammar från Orienten och södra Medelhavsområdet, där den användes både som medicinal- och kryddväxt. När vi pratar om dill, avses oftast bladdill. Den känns igen på bladen som påminner mer om flikigt ris än om blad. Bladdill används flitigt i norra och östra delarna av Europa. Fröna har en bredare geografisk användning och kan bland annat hittas i asiatiska rätter.

SMAK

Dill har en aromatisk, säregen smak, som kan beskrivas som örtig, gräsig, fräsch och lite lätt kryddig, med en touch av anis, citron och lite sötma. Bladdill är den typ vi på Svegro odlar och säljer färsk i kruka i matbutiken. Den har en mildare smak än krondill. Stjälkarna är lite starkare än bladen och fröna har en ännu djupare smakprofil.

Örtfylld gös

GOTT TILL

Dill är en klassisk ört i våra svenska hem som passar till all typ av fisk och skaldjur. Antingen som krydda eller som tillbehör till kalla och varma rätter. Den är god i pastarätter med lax och räkor och i fiskgratänger. Örtkryddan används också till dillkött, lamm, nöt och rådjur. Färsk är den en given ingrediens i sommarmaten. Vad vore påskbuffén och midsommarfirandet utan den klassiska smaken? Några kvistar dill förhöjer smaken vid kokning av färskpotatis, den sätter härlig smak på skagenröran, på sillen och till och med på nubben. Dill förekommer faktiskt något överraskande i det östra medelhavsköket och används filtigt i turkisk matlagning, bland annat för att krydda grönsaker och grytor. I Asien är det vanligt att använda dillfrön i maten, bland annat i curryblandningar.

Laga mat med dill

Upptäck fler recept
Färsk dill hackas

GÖR SÅ HÄR

Använd blasten hel eller hackad beroende på vad som ska tillagas. Blad, stjälkar och frön kan alla användas i matlagningen.

SKÖTA

Färsk dill i kruka gillar att stå kallt, så förvara den i kylskåpet.

SKÖRDA

När du ska använda din färska dill i kruka är det bara att nypa av blasten eller bladen.

Hackad dill i matlagning

FÖRVARA

Dill i kruka från matbutiken håller länge om du förvarar den i kylskåpet. Samma gäller om du har ett knippe dill. Förvara den kallt och luftigt, gärna på ett galler alternativt stående i ett glas med vatten. Dill är allra godast färsk med kan också frysas. Det går också att torka dill men vi rekommenderar hellre den frysta varianten som behåller smaken bättre.

Låt oss presentera

Upptäck vårt sortiment

Nyttiga dill

Dill innehåller många näringsämnen och vitaminer så som C-vitamin. Kryddväxten har genom tiderna använts som kvällste då den länge har ansetts ha en lugnande effekt och verka för god nattsömn. Fröna har traditionellt ansetts bra mot matsmältningsproblem, uppblåst mage och väderspänningar. Dillen anses vara kramplösande, inflammationshämmande samt urindrivande.

Till näringsvärden

Nyskördat sedan 1960

Svegro har försett stockholmarna med färska grödor sedan 1960. Visionen är ett Sverige helt självförsörjande på färskt grönt. Redan från start har vi arbetat för en hållbar odling och härliga smakupplevelser. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag har vi en av landets modernaste och mest klimatsmarta anläggningar. Vi odlar med fokus på smak och kvalitet, stolta över att ha bidragit till att utveckla matkulturen i Sverige.