Hoppa till huvudinnehållet
Odling mikroörter och mikrogrönt

Allt om mikrogrönt och skott

Små blad med stor smak! Mikrogrönt är skott som skördas strax efter groddning då plantan samlar kraft för att växa sig stor. Därför är de fullproppade med smak, näring och nyttigheter.

VAD ÄR MIKROGRÖNT?

Mikrogrönt är små späda plantor av olika grönsaker, örter och andra ätbara växter. De är ofta redo att skörda och ätas redan efter 10 dagar från att fröna börjar gro. Mikrogrönt odlas ofta inomhus och du kan själv odla hemma i köket.

SMAK

Mikrogrönt har oftast en intensiv och pepprig smak. Smaken varierar efter vilken växt det är. Den koncentrerade smaken får de genom att de skördas tidigt och samma gröda kan som fullvuxen ha en annan smakprofil och en mindre intensiv smak.

GOTT TILL

Mikrogrönt är både vackert för ögat, ger en fin textur och tillför en massa smak. Det passar till de flesta rätter så som i sallader, på smörgås, i en smoothie, strödda över en soppa eller på fisk eller kött. Det kan också bryta av fint mot det söta i desserter och bli en fin dekoration på tex glass, bakverk eller en paj.

Laga mat med mikrogrönt

Upptäck fler recept
Broccoliskott i matlagning

BROCCOLISKOTT

Broccoliskott är de späda skotten från broccoliplantan. De har en mild och fin broccolismak som drar något åt pepparrot. De är smakrika men även nyttiga då de innehåller vitaminer (särskilt vitamin C) och mineraler som järn och kalcium. Broccoliskott passar utmärkt till fisk, örtsåser och till wraps.

SENAPSSKOTT

Senapsskott är späda skott från senapsväxter. De har en pepprig smak som liknar smaken på fullvuxna senapsblad. Ät gärna direkt efter skörd för att tillgodogöra dig maximalt med nyttigheter. Odlar du hemma så har du senapsskott redan två veckor efter att fröerna börjat gro. Du använder dem till fin garnering och för att förstärka smaken på i stort sett alla maträtter.

RÄDISSKOTT

Rädisskott är späda skott från rädisor. De har en pepprig rädissmak som liknar den fullväxta rädisan. Skotten är nyttiga och innehåller flera vitaminer och mineraler. De ger en fin smak till sallader, soppor och fisk. En fin kontrast och härlig dekoration ger de till desserter så som glass eller pannacotta.

Krasse, mikroörter och mikrogrönt

FÖRVARA

Mikrogrönt du köper i butiken håller längst om du placerar dem i kylskåpet när du kommer hem. En skvätt vatten kan behövas om de börjar kännas torra.

Låt oss presentera

Upptäck vårt sortiment

Nyttiga mikrogrönt

Mikrogrönt är näringsrikt och hälsosamt. De späda skotten är koncentrerade med näringsämning. De är rika på mineraler, vitaminer och antioxidanter. Boosta din dag med en smoothie med mikroörter i.

Till näringsdeklaration

Nyskördat sedan 1960

Svegro har försett stockholmarna med färska grödor sedan 1960. Visionen är ett Sverige helt självförsörjande på färskt grönt. Redan från start har vi arbetat för en hållbar odling och härliga smakupplevelser. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag har vi en av landets modernaste och mest klimatsmarta anläggningar. Vi odlar med fokus på smak och kvalitet, stolta över att ha bidragit till att utveckla matkulturen i Sverige.