Hoppa till huvudinnehållet
Färsk gräslök

Allt om gräslök

Ät mig med äggröra, omelett, frasig råraka och krämig potatissallad. Ha mig till matjessillen, äggmackan och gubbröran. Klipp ner mig i vitvinssåsen och använd mig istället för salladslöken i din ramen.

URSPRUNG

Gräslök har sitt ursprung i Europa och Asien. Den odlades både för sin smak som krydda och för sina medicinska egenskaper. Den tidigaste dokumentationen om användningen av gräslök går tillbaka till antikens Egypten och Rom där den användes både som matkrydda och som medicinalväxt. Under medeltiden spreds gräslök över Europa och blev en populär ingrediens i många kök.

SMAK

Färsk gräslök uppskattas för sin friska, gröna och milda löksmak. Örten tar inte över maträtter, utan ger en härlig fräschör som du kan kombinera med många olika typer av maträtter.

Sax gräslök

GOTT TILL

Med sin milda löksmak är gräslök perfekt som en frisk topping på många rätter och god i både varm och kall mat. Den är en utmärkt smaksättare i fisk- och skaldjursrätter. Den passar till kyckling, soppor, såser, sallader, dressingar och äggrätter. Gräslök smakar gott i både kalla och varma såser, till exempel tillsammans med torsk, lax, eller röding. Den är en bra smakkompis till dill, krasse, citron och andra typer av lök. Under högtider som påsk och midsommar är gräslöken en klassiker som kröner gräddfilen, sillen och äggen. Och tänk så enkelt och så gott att bara njuta gräslöken färsk, på nybakt bröd med lite cream cheese.

Laga mat med gräslök

Upptäck fler recept
Hackad gräslök

GÖR SÅ HÄR

När du hackar gräslök, tänk på att använda en vass kniv, och bara gå över stråna en gång. Hackar du dem för många gånger med kniven riskerar du att mosa stråna i stället för att få fram små krispiga bitar. Det blir bäst om du skär med en vass kniv, i stället för en sax. Färsk bör örten tillsättas mot slutet av tillagningen eftersom den tappar smak vid höga temperaturer.

SKÖTA

Hemma förvaras gräslök bäst i kylskåpet då den håller längre om den står svalt. Plantan bör vattnas underifrån så att den själv kan suga upp så mycket vatten som den behöver.

SKÖRDA

När du klipper gräslök så fortsätter den att växa och producera nya strån. De nya stråna får en fin och fräsch smak.

Gräslök i knippe

FÖRVARA

Gräslök trivs bäst i kyla så ställ in krukan med gräslök i kylskåpet. Har du ett knippe skördad gräslök så kan du förvara den svalt och i ett glas med vatten för att förlänga hållbarheten. Om du får några strån över när du lagat mat går det bra att både frysa in och torka. Men allra godast tycker vi på Svegro att den är färsk!

Låt oss presentera

Upptäck vårt sortiment

Nyttiga gräslök

Gräslök innehåller K-vitamin och sägs hjälpa till att stärka skelettet. Den har använts för att behandla högt blodtryck och matsmältningsproblem. Örten har också tillskrivits inflammationshämmande egenskaper och sägs vara bra på att minska oxidativ stress. Med sina bakteriedämpande egenskaper, har växten genom åren använts för att behandla bland annat förkylningar.

Till näringsvärden

Nyskördat sedan 1960

Svegro har försett stockholmarna med färska grödor sedan 1960. Visionen är ett Sverige helt självförsörjande på färskt grönt. Redan från start har vi arbetat för en hållbar odling och härliga smakupplevelser. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag har vi en av landets modernaste och mest klimatsmarta anläggningar. Vi odlar med fokus på smak och kvalitet, stolta över att ha bidragit till att utveckla matkulturen i Sverige.