Hoppa till huvudinnehållet

Fixa vinägretten

En hemmagjord vinägrett med färska örter kan lyfta smaken på vilken sallad som helst och det bästa av allt är att det är superenkelt att göra. Har du överblivna färska örter kvar efter matlagningen? Varför inte vispa ihop en god örtvinägrett? Att använda ingredienser som annars kanske skulle ha gått till spillo känns bra.

Fransk vinägrett

BALANSERA SYRA OCH SÖTMA

Att göra egen vinägrett är enklare än du tror. Allt du behöver är olja, vinäger, senap, salt och peppar. Utgå som riktlinje från tre fjärdedelar olja och en fjärdedel vinäger och anpassa efter din smak. Experimentera, smaka av och hitta din egen perfekta balans. Om vinägretten är för syrlig kan du tillsätta sötma, som till exempel lite lönnsirap, för att mildra smaken. Om den behöver mer syra kan du droppa i lite citron. För en riktigt lyxig konsistens kan du blanda i lite dijonsenap och honung. Kom ihåg att smakerna utvecklas med tiden så låt din vinägrett vila i kylskåpet i några timmar innan servering för att låta smakerna gifta sig ordentligt.

BÄSTA RÅVARORNA

För en riktigt god vinägrett är valet av råvaror viktigt. Välj en fin matolja, till exempel jungfruolivolja eller kallpressad rapsolja, för bästa resultat. Det kommer att vinägretten extra fin smak. När det gäller vinägern väljer du den typ av vinäger som du gillar bäst. Rödvinsvinäger, vitvinsvinäger eller balsamvinäger är några populära val.

SMAKSÄTT

Dijon är det klassiska valet av senap i vinägretten, men det går förstås bra att välja den senap som man gillar bäst. För en extra touch av sötma och en lite tjockare konsistens, pröva att blanda i en tesked honung eller lönnsirap. Att smaksätta med färska örter lyfter vinägretten till en annan nivå. Avrunda med havssalt och nymalen svartpeppar.

Färska örter i bunt

LYFT MED FÄRSKA ÖRTER

När det kommer till smaksättningen kan man låta kreativiteten flöda. Hackade färska örter ger vinägretten fräschör och en djupare smak. Experimentera med olika kombinationer av till exempel basilika, timjan, persilja och dragon som tillför härliga aromer, eller varför inte koriander för en asiatisk touch. Glöm inte att strimla eller hacka örterna fint så att smaken fördelas jämnt på salladen. Vinägretten kan också piffas till med allt från parmesan till vitlök och färsk riven ingefära. Varför inte pressa i lite citron eller lime för en uppfriskande syrlighet? Vill du ha en kryddigare smak så kan du tillsätta lite färsk chili eller en nypa cayennepeppar.

Upptäck våra recept på vinägrett

Inspireras av fler recept

TIPS FÖR BÄSTA SMAKEN

När du smaksätter med färska örter så ska de strimlas eller hackas fint så att smaken fördelas jämnt innan dressingen hälls på salladen. Lägg alltid i örterna innan oljan tillsätts annars riskerar oljan att kapsla in örterna snarare än att frigöra smaken. Låt dra några minuter innan servering för att smaken ska framträda.

CITRUS SÄTTER SYRAN

Visste du att du kan byta ut vinägern i vinägretten och istället använda citrusfrukter för att få fram samma balans? Utgå från tre fjärdedelar olja och en fjärdedel syra precis som i en vanlig vinägrett och smaka sedan av för att hitta rätt balans. Citron, lime, mandarin, apelsin och grapefrukt går alla utmärkt att använda.

Vispa ihop en fransk vinägrett

En klassisk fransk vinägrett innehåller olivolja, vinäger, dijonsenap, vitlök, schalottenlök, salt och peppar. Dijonsenapen ger den klassiska peppriga och lite syrlig smaken. Schalottenlöken tillför sötma som balanserar senapen väl. Vitlöken tillför djup och umami medan salt och peppar lyfter fram de övriga smakerna. Man kan också välja att tillföra smak av färska örter t ex dragon eller persilja som passar fint i just fransk vinägrett.
Det enklaste sättet är att blanda ihop alla ingredienser i en skål eller burk med tättslutande lock och vispa eller skaka till dess att allt är blandat och konsistensen tjocknat något. Visste du att dijonsenapen utöver att ge smak faktiskt också hjälper till att ge vinägretten tjockare konsistens? Låt den stå och dra i någon minut innan användning. Klart!
Italiensk vinägrett

FÖRVARA VINÄGRETTEN KYLT

Din hemmagjorda vinägrett ska förvaras kallt i kylen och kan då hålla i upp till en vecka. I kylskåpet kan oljan stelna så kom därför ihåg att ta ut den några minuter innan du ska använda den. Skaka den gärna för att blanda om ingredienserna som kan ha sjunkit till botten i flaskan. På så sätt fördelas smaken fint hela vinägretten. På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om hur man förvarar olika råvaror.

Till Livsmedelsverket

Smaksätt vinägretten med färska örter

Upptäck vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vi vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner.

Upptäck vår värld!

Till vårt Växthus