Hoppa till huvudinnehållet
Aioli med färska örter

Mumsig Majonnäs

Är du sugen på att blanda till en hemmagjord majonnäs? Det är faktiskt inte så svårt som ryktet säger. Här berättar vi hur du går tillväga för att vispa ihop en riktigt mumsig majo.

VAD ÄR MAJONNÄS?

Majonnäs är en kall sås eller dressing som tros härstamma från Frankrike. Den klassiska varianten vispas ihop på äggula, matolja, vinäger och dijonsenap. Ofta utesluts dock senapen och den naturella blandningen kan då smaksättas på många olika sätt enligt önskemål.

Gör en hemmagjord

Att vispa en egen majonnäs blir väldigt gott! Börja med att blanda äggula, vinäger och senap i en skål. Vispa gärna med en mixer eller elvisp. Det är enklast. Smaka av med salt och peppar. Vispa därefter i matoljan. Tillsätt den droppvis och vispa hela tiden. När majonnäsen börjar emulgera, eller tjockna, kan du tillsätta olja i en fin stråle. Tänk på att rumstemperera ingredienserna i förväg.

GÅR DEN ATT RÄDDA?

Hjälp, majonnäsen har skurit sig! Ta det lugnt, det finns trix som kan rädda den. Pröva att börja om med en äggula i en ny ren skål, vispa upp den ordentligt och droppa sedan försiktigt ner den skurna majonnäsen succesivt, och vispa kontinuerligt ihop den igen till en krämig konsistens. Äggula är en ingrediens som hjälper till att binda samman såsen och ger en krämig konsistens och en mild smak.

MIXA DEN KRÄMIG OCH SLÄT IGEN

Ett annat alternativ är att prova att hälla i några teskedar ljummet vatten. Då brukar det fungera att vispa ihop majonnäsen till en krämig konsistens igen. I mixern brukar den bli slät på bara några sekunder. Häll först i vattnet med mixern i gång och häll sedan ner den skurna majonnäsen. Lycka till!

Upptäck våra recept

Inspireras av fler recept

GOTT TILL

Majonnäs används ofta som bas i kalla såser, till exempel i remouladsås. Den är också vanlig att använda till krämiga dressingar. Den lite tjockare konsistensen gör att den täcker salladen väl. Att toppa hamburgaren med en god majo har blivit något av en klassiker. Röror blir extra krämiga med majonnäs som bas. Passar i allt från skagenröra och räksallad, till coleslaw och rödbetssallad.

SÄTT SMAKEN

Hacka färska örter och blanda i din hemgjorda majonnäs. För en uppfriskande smakbrytning mot det feta kan du välja dill, persilja, gräslök eller mejram. Ett annat gott alternativ är att välja örter med en djup smak som timjan, salvia, dragon eller oregano som också passar bra. Prova att blanda i kapris eller tryffel för karaktär. Currymajo är en klassiker som blir gott på club sandwichen.

Lyft majonnäsen med färska örter

Upptäck vårt sortiment
Aioli

MAJONNÄS ELLER AIOLI?

De båda såserna liknar varandra på många sätt. Båda baseras på matolja som vispas ihop och emulgeras med andra ingredienser till en krämig och kall sås. Majonnäsen innehåller alltid ägg, något som aioli ofta också gör, även om den ursprungliga varianten faktiskt vispas utan äggula. Den tydligaste skillnaden är att en majonnäs inte innehåller vitlök, något som är grundläggande i aiolin. Senap är istället en klassisk ingrediens i majonnäsen. Aioli baseras ofta på citronsaft, men den kan ibland bytas ut mot vinäger. För majonnäsen är det tvärtom, vinäger är den ursprungliga ingrediensen, men ibland ser man recept där citron används. Majonnäsen är mildare i smaken tack vare äggulorna som ger en lenare smak. Aiolin innehåller dessutom vitlök, vilket ger den en lite skarpare smakprofil.

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vi vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner.

Upptäck vår värld!

Till vårt Växthus