Hoppa till huvudinnehållet
Färsk timjan

Allt om timjan

Ät mig med rödbetor, omelett och chèvre chaud. Blanda mig med smör och vitlök och rosta mig med lamm och sötpotatis. Låt mig puttra i rödvinssåsen och i boeuf bourguignon. Strö mig över grekisk yoghurt med honung.

URSPRUNG

Örten som ursprungligen kommer från Medelhavsregionen har fått sitt namn från grekiskan. Den har en lång tradition både som både matkrydda och som läkeväxt. Idag används timjan flitigt i såväl det franska som det grekiska köket och är vanligt även i de övriga medelhavsländerna. Du känner du igen den på dess små barrliknande blad.

SMAK

Timjan har en en värmande, pepprig smak som gör den till en mycket mångsidig och användbar krydda. Örten utmärks av sin intensiva, lätt jordiga arom och kryddigt, fylliga smak med noter av citrus. Den karaktäristiska smaken och doften kommer från timol, en eterisk olja, som finns naturligt i plantan.

Rosepepparstekt lax

GOTT TILL

Med sin aromatiska, friska kryddighet tillför timjan mycket smak utan att ta över. Den gör sig bra tillsammans med andra kryddor och är lätt att kombinera. Örten passar bra till smaksättning av olika typer av kött, såsom vilt, lamm och biff. Den passar också bra till fågel och fisk och används också ofta i soppor, såser, marinader och grönsaksrätter. Den klassiska ärtsoppan får sin karaktäristiska smak av timjan. En annan härlig kombination är att servera en getost eller chèvre med lite honung, färsk hackad timjan och nötter. Så gott!

Laga mat med timjan

Upptäck fler recept
Färsk timjan

GÖR SÅ HÄR

Bladen används med fördel hela eller grovt delade och strös över precis innan du ska äta. Timjan tål uppvärmning bättre än flera andra örter, men smaken förändras vid upphettning. För att behålla smaken av färsk timjan tillätter man den i slutet av matlagningen.

SKÖTA

Timjan är en flerårig växt som trivs både utomhus och inomhus. Hemma trivs plantan bäst på en ljus plats i rumstemperatur. Örten trivs i torr miljö och vill inte stå fuktigt. Dränera väl och låt torka ut mellan vattningarna. Vattna den underifrån genom att ställa krukan på ett fat med höga kanter.

SKÖRDA

När du skördar din timjan, använd bladen och den översta delen på stjälken. Lämna kvar resten av stjälkarna då de är hårda och träiga.

Färsk timjan

FÖRVARA

Timjan i kruka förvaras i rumstemperatur. Knippen som skördats klarar sig längre om de ställs kallt i kylskåpet i ett glas med vatten. Ta bort de nedersta bladen så att de inte står i vatten. Då håller sig stjälkarna fräscha längre. Örten går också bra att både torka och frysa in.

Låt oss presentera

Upptäck vårt sortiment

Nyttiga timjan

Timjan har en lång tradition av att användas inom medicin. Redan så tidigt som 3000 F.Kr. kan man hitta örten omnämnd som läkeväxt. Inom folkmedicin har växten använts för att stödja immunsystemet, lindra hosta och främja matsmältningen. Den innehåller tymol som är en eterisk olja som sägs ha antiinflammatoriska, antibakteriella och antioxidativa egenskaper. Även här i Norden har man länge använt den lokala och vildväxande varianten backtimjan som medicinalväxt.

Till näringsvärden

Nyskördat sedan 1960

Svegro har försett stockholmarna med färska grödor sedan 1960. Visionen är ett Sverige helt självförsörjande på färskt grönt. Redan från start har vi arbetat för en hållbar odling och härliga smakupplevelser. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag har vi en av landets modernaste och mest klimatsmarta anläggningar. Vi odlar med fokus på smak och kvalitet, stolta över att ha bidragit till att utveckla matkulturen i Sverige.