Hoppa till huvudinnehållet

Allt om rosmarin

Rosta mig med lamm, kyckling, potatis, vitlök och grönsaker. Grilla mig med fisk, baka mig med focaccia och vänd mig i pannan med nötter och honung. Ät mig med sötpotatispommes och drick mig med tonic.

ROSMARIN SOM STICKLING ELLER FRÖSÅDD

Svegros Hortonom Elin tar er med in i växthuset och berättar om rosmarin.

URSPRUNG

Rosmarin har sitt ursprung från Medelhavsområdet där den växer vilt och kan bli upp till två meter hög. Örten som är flerårig, känner man igen på de barrliknande bladen och dess aromatiska doft. Den är idag en given smaksättare i många länder runt Medelhavet, men extra omtyckt är den nog ändå i det franska köket.

SMAK

Rosmarin bjuder på en smakpallet som för tankarna till peppar, citrus och tall. Den kan upplevas som svagt bitter, men det mildras av en lätt sötma. Färsk är örten lite mildare i smaken, medan den i torkad form blir mer intensiv i sin karaktär.

GOTT TILL

Rosmarin är väldigt gott i smakrika och värmande grytor och som krydda till fågelrätter eller en maffig biff. Till lamm är örten en klassisk smaksättare. Den är också perfekt till vilt och fläsk och god att strö över rostade rotfrukter. Visste du förresten att det är rosmarin som brukar sätta smak på det italienska brödet focaccia? Den lätt bittra smaken går väl ihop med sötma och syra. Prova gärna rosmarin tillsammans med citron, vitlök och oliver för att skapa en härlig smakupplevelse. Smaken gifter sig också fint med den syrliga och salta smaken i fetaost toppad med lite söt honung.

Laga mat med rosmarin

Upptäck fler recept
Färsk rosmarin

GÖR SÅ HÄR

Finhacka bladen, men lämna stjälkarna då de lätt kan bli hårda vid tillagning. Rosmarin tål värme och det går bra att lägga ner lägga ned hela kvistar när du lagar mat och sedan ta upp dem ur pannan eller kastrullen innan servering.

SKÖTA

Rosmarin vattnas gärna underifrån, så att plantan själv får suga upp vattnet från ett fat eller en ytterkruka. Låt plantan torka ut emellan vattningarna för att den ska trivas. Om den blir gul eller brunaktig, så kan det bero på för riklig vattning eller dålig dränering.

SKÖRDA

Vid skörd klipper du enkelt av toppskott eller hela kvistar med sax. Plocka sedan av bladen som du använder i matlagningen.

Rosmarin i kruka

FÖRVARA

Rosmarin i kruka förvaras bäst i rumstemperatur, medan den i knippe håller bäst i ett glas med vatten i kylen. Fyll upp glaset med några centimeter vatten och ta bort de nedersta bladen, så att de inte hamnar under vatten. Det går bra att både frysa och torka rosmarin om du får över efter matlagningen.

Låt oss presentera

Upptäck vårt sortiment

Nyttiga rosmarin

Rosmarin är en ört som sägs vara nyttig och har använts som en läkeört sedan antiken. Växten innehåller eteriska oljor som sägs öka blodcirkulationen och rosmarinolja har blivit ett efterfrågat naturpreparat för att minska håravfall och förbättra hudhälsan. Örten som är en antiinflammatorisk antioxidant, sägs bland annat förbättra minnet, minska värk, lindra andningsproblem och vara bra vid matförgiftning.

Till näringsvärden

Nyskördat sedan 1960

Svegro har försett stockholmarna med färska grödor sedan 1960. Visionen är ett Sverige helt självförsörjande på färskt grönt. Redan från start har vi arbetat för en hållbar odling och härliga smakupplevelser. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag har vi en av landets modernaste och mest klimatsmarta anläggningar. Vi odlar med fokus på smak och kvalitet, stolta över att ha bidragit till att utveckla matkulturen i Sverige.

Hälsningar Svegro