Hoppa till huvudinnehållet
Frysta iskuber med örter, blommor och bär.

Frys in färska örter

Visste du att det går utmärkt att frysa in färska örter. Både smak och näringsämnen håller sig bra i frysen i upp till ett år. Så praktiskt att alltid ha frysta örter till hands när du lagar mat.

GÖR SÅ HÄR

När du ska frysa in örterna är det viktigt att börja med att se till att de är rena. Ta bort vissna blad och använd endast de delar av örten som är fräscha. Skölj gärna örten innan, men se då till att bladen är ordentligt avtorkade. Ett bra tips är att använda salladsslungan för att få bort överblivet vatten.

BLAD ELLER KVISTAR?

Vissa örter som dill fungerar att frysa i hela kvistar, medan örter som oregano blir bättre om man fryser de små bladen. Sprid ut stjälkar och blad i en lufttät påse eller behållare. Lägg dem i ett tunt och jämnt lager för att undvika att örterna fryser i stora klumpar som inte går att dela. Märk med örtens namn och datumet. Klart!

Frysta iskuber med örter, blommor och bär.

PRAKTISKA OCH VACKRA ISKUBER

Ett annat sätt är att hacka blad och sedan fylla iskuber. Undvik att trycka till örterna utan låt dem fylla formen fluffigt. Fyll upp formen med vatten och frys in. Då har du vackra iskuber som smyckar drinken eller lemonaden. Det är också enkelt att använda örtkuberna i matlagningen, bara att lägga i en tärning, så frigörs smaken. Både praktiskt och gott!

Frysa färska örter i olja.

FRYS I OLIVOLJA ELLER SMÖR

Ett annat sätt att bevara överblivna örter är att blanda dem med olivolja och frysa in kuber. Då blir det enkelt och gott att smaksätta grytor och soppor när du lagar mat. Hacka och lägg örterna i behållaren, häll sedan på oljan och täck med en plastfolie. Klart att frysa in. Vi vill också tipsa om att blanda till ett örtsmör och frysa i portionsbitar för att sedan använda efterhand.

Färsk grönkål

BEVARA GRÖNA BLAD

Gröna blad som spenat och grönkål går också bra att frysa in. Om man förväller grönkålen innan får mer plats i frysen. Det går också lika bra att frysa in bladen direkt. Praktiskt att ha hemma när du ska göra en vegetarisk lasagne eller kanske en grön smoothie. Vilket bra sätt att bevara alla näringsämnen!

Mixa en smoothie

INSPIRERAS AV SVEGROS INSTAGRAM

Till Instagram

Vi odlar ekologiskt

På Svegro kombinerar vi traditionell växthusodling och modern teknik. Ända sedan bolaget grundades på 1960-talet har hållbarhet varit viktigt för oss. Vi odlar ekologiskt och använder inga bekämpningsmedel eller konstgödsel. Bevattning sker med vatten från Mälaren och vi använder solljuset till odlingen under större delen av året. Inne i växthusen är det sommar året om och luften är fylld av dofter från örter och sallater. 

Hälsningar Svegro!

Till hållbarhet