Hoppa till huvudinnehållet
Oregano skötsel

Minska matsvinnet

Våra färska örter i kruka fortsätter att växa, till den dagen du skördar dem. I kruka håller de sig fräscha längre. Här hittar du tipsen som hjälper dig att sköta och ta hand om dina örter. Ta tillvara varje blad och säg hejdå till matsvinnet!

Rosmarin odling

SLOKAR ÖRTERNA?

Börjar örterna bli lite hängiga? Om du är snabb går det fortfarande att rädda dem. Pröva att lägga dem i ett isbad i 5-10 minuter innan användning, så får de tillbaka sin spänst. Ett att annat sätt är att hacka ner örterna i en vinägrett eller en dressing. Det är ett toppenbra sätt att ta tillvara på örter som kanske annars skulle slängas. Varför inte göra en pesto om basilikan börjar se trött ut eller om det mest är stjälkar kvar på plantan? Andra tips är att låta örterna dra i olja tillsammans med till exempel vitlök. Då får du en god örtolja. En smaksatt vinäger är också gott.FÖRVARA ÖRTERNA RÄTT

Det är härligt att ställa färska örter i kruka på köksbänken. Faktum är att många sorter trivs bäst när de förvaras kylt. Körvel, koriander, vattenkrasse, dill, gräslök och persilja i kruka vill stå riktigt kallt, i +2 till +5 grader. Den låga temperaturen förlänger hållbarheten och jorden håller sig fuktig längre. Med basilika är det tvärtom. Det är en ört som mår bäst i rumstemperatur.

TA VARA PÅ VARJE BLAD

Skördade trivs örter i ett glas med vatten i kylskåpet. För att hålla dem fräscha längre, tänk på att plocka bort vissna blad. Har du redan plockat bladen går det bra att förvara dem i en tätslutande påse eller behållare några dagar i kylen. Se till att bladen är rena och väl avtorkade med en handduk eller med hjälp av en salladsslunga. De mår inte bra av att förvaras fuktigt.

Färska örter i bunt

ALLT OM FÄRSKA ÖRTER

Nyskördade örter lyfter maten till nästa nivå. De ger smak, krispighet, fräschör och nyttigheter. Hur skördar och förvarar man de olika sorterna bäst? Här har vi samlat allt du vill veta om färska örter och lite till.

Läs om örter

TORKA I KNIPPE

Sköt om dina örter så håller de längre. Förvara dem rätt så förblir de fräscha fram till skörd. Om du får örter över när du lagar mat går det bra att torka den. Här har vi samlat tipsen som berättar hur du går tillväga för att ta hand om allt från stjälkar till blad.

Till våra tips

FRYS IN ÖRTKUBER

Frys in praktiska och vackra iskuber när du får örter över. Så bra att ha redo till matlagningen. Vissa örter som dill fungerar att frysa i hela kvistar, medan örter som oregano gör sig bättre om man fryser de små bladen. Här tipsar vi om hur du går tillväga.

Gör så här
QR-koder på plantorna för AI-övervakning

SVEGRO MINSKAR SVINNET

På Svegro arbetar vi målmedvetet för att minska svinnet när vi odlar. Med ett modernt AI-system får vi hjälp att styra värme och ljus. På så vis kan vi planera vår odling så att de olika örterna är klara precis när våra kunder vill ha dem. Plantorna får en fin kvalitet och spillet minskar. Om vi ändå får plantor som inte uppfyller våra höga kvalitetskrav så komposterar vi dem hos en närbelägen lantbrukare. Låt oss berätta mer om vårt arbete för att minska matsvinnet.

Läs mer

Vi odlar ekologiskt

På Svegro kombinerar vi traditionell växthusodling och modern teknik. Ända sedan bolaget grundades på 1960-talet har hållbarhet varit viktigt för oss. Vi odlar ekologiskt och använder inga bekämpningsmedel eller konstgödsel. Bevattning sker med vatten från Mälaren och vi använder solljuset till odlingen under större delen av året. Våra klimatmål har validerats av Science Based Target-initiativet.

Hälsningar Svegro!

Läs mer