Hoppa till huvudinnehållet
Hackad persilja

Allt om persilja

Ha mig till rätter med smör, ägg, vitlök eller svamp. Låt mig koka med i pastasåsen, pickla mig med grönsaker och hacka ner mig i gremolatan. Prova mig i en smoothie och glöm mig inte till torsken med äggsås.

URSPRUNG

Persilja kommer ursprungligen från Medelhavet där den har odlats och använts i tusentals år. Det är användbar ört som passar till många olika maträtter. Örten finns i flera varianter som är vanliga i matlagningen i Sverige. Länge användes örten som medicinalväxt och under antiken tillskrevs växten rent övernaturliga egenskaper.

SMAK

Smaken av persilja är aromatisk, grön och lätt kryddig. Noter av peppar, citrus, jordighet och en lätt bitterhet framträder. Med sin pigga, fräscha smak passar örten till en bred palett av maträtter. Det är ämnet apiol i den aromatiska oljan som ger plantan dess karakteristiska smak.

Gratinerade havskräftor

GOTT TILL

Persilja passar i många rätter, både kalla och varma. Garnera pastarätter, fördjupa såser, soppor och grytor med hackad persilja eller använd bladen hela i en sallad för extra sting. Den har ett väldigt brett användningsområde och passar fint med allt från kött, till fisk, skaldjur, grönsaker och sallader. En vanlig smakkombination tillsammans med persilja är vitlök, citron eller lime. I kryddblandningar som klassiska franska fines herbs samt i chimichurri och gremolata spelar persiljan en avgörande roll som smaksättare. Om du vill laga middag med libanesisk touch kan du laga tabbouleh på persilja och servera tillsammans med lammfärsbiffar smaksätta med fetaost. Gott till blir en tomatsallad med hackad persilja och en skvätt citron.

Laga mat med persilja

Upptäck fler recept
Färsk persilja i växthus

GÖR SÅ HÄR

Persilja kan användas både färsk och torkad och om du får lite över efter matlagningen går det bra att frysa in eller torka. Den är lätt att kombinera och passar också bra ihop med bland annat salvia, gräslök och dill.

SKÖTA

Förvara persilja som du köper i kruka i mataffären, svalt i kylskåpet till dess att du ska använda den. Under varma säsongen kan du plantera ut och få den att växa till sig.

SKÖRDA

Skörda din persilja genom att klippa av bladen vid fästet. Låt stjälkarna vara kvar så kommer det att växa ut fler blad.

Färsk bladpersilja

FÖRVARA

Persilja håller längst om du förvarar den i kylen. Det gäller både persilja i kruka och persilja i knippe.

Låt oss presentera

Upptäck vårt sortiment

Nyttiga persilja

Persiljan är en antioxidant och en riktig superört som innehåller mängder med A-, B-, C-vitamin samt kalcium och järn. Örten har genom tiderna använts som medicinalväxt och sägs rena levern, skydda njurarna mot njursten och vara bra mot urinvägsinfektion. Den sägs hjälpa vid anemi och trötthet på grund av dåliga blodvärden. Då persilja innehåller mycket järn har växten också använts för att stärka benstommen. Den sägs också stimulera matsmältningen och reglera blodsockernivåerna. Växten har genom åren dessutom används vid hudproblem som acne då den sägs ha antiinflammatoriska egenskaper. En klassiker som många stött på är nog att det sägs att det hjälper att tugga på persilja mot dålig andedräkt.

Till näringsvärden

Nyskördat sedan 1960

Svegro har försett stockholmarna med färska grödor sedan 1960. Visionen är ett Sverige helt självförsörjande på färskt grönt. Redan från start har vi arbetat för en hållbar odling och härliga smakupplevelser. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag har vi en av landets modernaste och mest klimatsmarta anläggningar. Vi odlar med fokus på smak och kvalitet, stolta över att ha bidragit till att utveckla matkulturen i Sverige.