Hoppa till huvudinnehållet
Färsk koriander i närbild

Allt om koriander

Ät mig med färsk chili, vitlök och lime. Ha mig i ceviche, guacamole, chimichurri, salsa verde och på fredagstacon. Strö mig på biffsalladen, på pad thai och över riset.

URSPRUNG

Koriander har en lång tradition i många olika kök och örten har odlats i mer än 3000 år. Trots detta tog det lång tid innan örten fick sitt genombrott i Sverige. Örten känns igen på sina skarpt gröna blad som till utseendet påminner lite om slätbladig persilja.

SMAK

Korianderns allra främsta kännetecken är dess säregna smak och doft. Smaken är en vattendelare och kan beskrivas som söt, blommig och parfymerad. Den som inte uppskattar smaken beskriver den ofta som tvålaktig. Är du osäker på vad dina gäster tycker? Ett tips är att servera den i en skål bredvid.

Nudelsallad med räkor

GOTT TILL

Koriander är ett måste i asiatisk, mexikansk och indisk matlagning där den används ungefär som vi i Sverige använder persilja. Den kompletterar och friskar upp kryddigt starka rätter. Kryddväxten kan kombineras på många olika sätt som ger helt olika smakupplevelse. Asiatiska och mexikanska maträtter innehåller ofta en kombination med chili och lime. En mer mustig kombination som för tankarna till det indiska köket skulle kunna vara med gurkmeja, kryddnejlika, kanel och muskot. Koriander passar till tacos, guacamole, chimichurri, mangosalsa och glasnudlar med räkor. Örten är även god till allt från lax och kyckling, till olika typer av sallader och såser. Med sin unika smak kan koriander uteslutas från rätter, men egentligen aldrig ersättas av någon annan krydda.

Laga mat med koriander

Upptäck fler recept
Hackad koriander

GÖR SÅ HÄR

Färsk är den liksom många andra örter känslig för värme. Tillsätt den därför i slutet av matlagningen så behåller den smaken. Använd örten generöst så att smaken framträder tydligt. Då blir det som allra godast.

SKÖTA

Koriander har ett känsligt rotsystem som inte gillar för mycket vatten. Låt jorden torka upp lite emellan vattningarna. En koriander i kruka från matbutiken förvarar du bäst i kylskåpet för att maximera hållbarheten.

SKÖRDA

När du skördar koriander, klipp inte av hela stjälkarna, utan endast den övre delen av bladen. Då fortsätter den att växa och utveckla fler blad.

Koriander i kruka

FÖRVARA

I kruka håller den också längre om den förvaras i kylen. Skördad förvaras koriander kallt i en lufttät behållare eller som en bukett i ett glas med vatten i kylskåpet. Om det blir över vid matlagningen, går det också bra att frysa in och torka. Ett bra sätt att minska matsvinnet!

Låt oss presentera

Upptäck vårt sortiment

Nyttiga koriander

Koriander har använts som en medicinalväxt i flera tusen år och sägs ha anti-inflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Örten har använts för att behandla magproblem, infektioner, och för att sänka kolesterolvärdet. Den sägs också lindra problem vid bland annat illamående och hudåkommor. Liksom de flesta andra färska örter innehåller koriander många näringsämnen. Läs mer om vilka i näringsdeklarationen.

Till näringsvärden

Nyskördat sedan 1960

Svegro har försett stockholmarna med färska grödor sedan 1960. Visionen är ett Sverige helt självförsörjande på färskt grönt. Redan från start har vi arbetat för en hållbar odling och härliga smakupplevelser. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag har vi en av landets modernaste och mest klimatsmarta anläggningar. Vi odlar med fokus på smak och kvalitet, stolta över att ha bidragit till att utveckla matkulturen i Sverige.