Hoppa till huvudinnehållet

Allt om krasse

Vattenkrasse beskrivs som en av de nyttigaste bladgrönsakerna. Smörgåskrassen är klassikern som piggat upp smörgåsar genom åren och odlats i många hem på fönsterblecket.

KRASSES VÄXER SNABBT OCH ÄR KLAR REDAN PÅ EN VECKA

Carl berättar om Svegros vertikalodling med krasse och mikroörter.

URSPRUNG

Smörgåskrasse har sitt ursprung i medelhavsområdet. Den odlas idag över hela välden.

SMAK

Smaken på smörgåskrassen kan beskrivas som distinkt och pepprig. Vattenkrasse har en kryddig smak med drag åt rädisa. Vattenkrasse passar att äta färsk i en sallad men behåller även smaken vid upphettning.

GOTT TILL

Smörgåskrasse är en av de vanligaste dekorations- och smaksättande örterna. Den välkända formen på bladen och dess peppriga smak passar till både smörgåsen och för garnering av mat! Den ger en härlig smak i kryddsmör. Krasse passar även bra i sallader, på soppan eller i en smoothie.

Laga mat med krasse

Upptäck fler recept
Örtplantor

ODLA KRASSE

Krassen kan odlas utomhus på sommarhalvåret. Odlar du den inne kan du så och skörda året runt. Att odla inomhus går fort. Krassefrön kan sås direkt på hushållspapper som hålls fuktigt. Plastfolie med små hål i kan hjälpa till att hålla fukten. Redan efter en veckan kan du skörda krassen.

SKÖRDA

Smörgåskrassen är redo att skördas när den når 5 cm. Klipp av bladen med en sax. Sedan kan plantan fortsätta att växa och få nya blad.

FÖRVARA

Krasse håller längst om den står kylt, Förvara trädgårskrassen i sin ask i kylskåp och vattna vid behov. Odlar du krassen själv så trivs den i ett soligt läge för att kunna växa fint. Bäst trivs den i 18 till 25 grader.

Låt oss presentera

Upptäck vårt sortiment

Nyttiga krasse

Krasse innehåller en massa nyttigheter. Vitamin A, vitamin B, vitamin C och vitamin K. Ett gott och enkelt sätt att tillgodogöra sig näring är att starta dagen med en smörgås toppad med krasse.

Till näringsdeklaration

Svegro sedan 1960

Svegro har försett stockholmarna med färska grödor sedan 1960. Visionen är ett Sverige helt självförsörjande på färskt grönt. Redan från start har vi arbetat för en hållbar odling och härliga smakupplevelser. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag har vi en av landets modernaste och mest klimatsmarta anläggningar. Vi odlar med fokus på smak och kvalitet, stolta över att ha bidragit till att utveckla matkulturen i Sverige.