Hoppa till huvudinnehållet
Svegros växthus exteriört

OM SVEGRO

Svegro är ett svenskt familjeägt bolag med växthus och huvudkontor på Färingsö utanför Stockholm. Bolaget grundades 1960 och fokus på hållbarhet och innovation har skapat långsiktig framgång. Tidigt hade vi visionen om att alla svenskar ska få tillgång till Svensk sallat året runt. 1983 byggde vi vårt första växthus på Färingsö. Idag odlar vi årligen över 20 miljoner krukor med färska örter och sallat.

Växthusodling sallat

VÄXTHUSODLING AV SALLAT OCH ÖRTER - ÅRET RUNT

Svegro är marknadsledare inom färska ekologiska örter. I vårt växthus på Färingsö odlar vi ekologiskt enligt KRAV:s regler för att vi bryr oss om vår omvärld och vår miljö. Vi tar tillvara på solens ljus och har ett eget vattenintag från Mälaren.

Läs om hållbarhetsarbetet

VÄRLDENS BÄSTA MEDARBETARE

På Svegro jobbar 75 hängivna medarbetare. De är själen och hjärtat i verksamheten. Många har arbetat hos oss länge, vissa mer än 25 år. Inget gör oss gladare och stoltare. De har en erfarenhet och yrkesskicklighet som få kan mäta sig med. Som odlare får man förstås inte glömma återväxten och här jobbar även många nya medarbetare – en ny generation, rik på mångfald, som tar oss in i framtiden.

VÅR VISION

Idag importeras mycket av den frukt och grönt som säljs i Sverige. Det medför onödiga transporter. Vår vision är att kunna bidra till ett Sverige helt självförsörjande på färskt grönt – året om.

Familjen Norman grundade Svegro på sextiotalet

VÅR HISTORIA

Svegro grundades av Thore och Ingegerd Norman. Året är 1960. Om fem år ska Sverige få sitt första snabbköp. Ytterligare två år senare ska vi gå över till högertrafik. Ingegerd och Thore Norman – har fått en idé. De har en vision om att stockholmarna ska ha tillgång till riktigt bra färska grönsaker och börjar köpa in från trädgårdsföreningar och duktiga odlare runt om i Sverige. 1972 börjar de även själva odla grönsaker på Thorslunda Gård, Ingegerds barndomshem. Där odlas riktigt fina grönsaker och örter av olika slag – och hela familjen hjälper till. Sönerna – Per, Peter och Patric är tidigt med i grönsakslanden, men inspireras också av matinfluenser från utlandet. Matintresset går definitivt i arv.

50 OLIKA GRÖDOR

Basilika är vår enskilt största ört i volym. Vi odlar klassisk basilika, thai och grekisk. Vi odlar de vanligaste färska örter som du hittar i matbutiken, sallat i kruka och en mängd olika mikroörter och krasse.

Till vårt sortiment

MANUELL SKÖRD

I växthusen jobbar ett serviceteam med att uppdatera, förbättra och se hitta smarta lösningar för att automatisera odlingen. Men när det kommer till skörden gör vi den manuellt. Det gör att vi kan se över varje planta för att säkerställa att den håller högsta kvalitet.

Till växthuset

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vi vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus