Hoppa till huvudinnehållet
Spara receptet

Rostad kronärtskocka med sardell- och persiljesmör

Kocken Isabella Morrone lagar medelhavsmat med färska örter. Låt dig inspireras av Isabellas rostade kronärtskocka. Längre ner på sidan hittar du en film när Isabella tillagar rostad kronärtskocka när hon besökte Svegros växthus.
60min
3 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

Ingredienser:

  • 3 kronärtskockor
  • Ca 2 tsk salt

Topping:

  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 dl riven pecorino
  • Citronzest av 1 citron
  • Ca 50 gram smör

Sardell- och persiljesmör:

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 5 sardeller, hackade
  • ½ dl finhackad bladpersilja
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • Citronzest och några droppar citronsaft
  • Salt och peppar

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Skölj kronärtskockorna. Bryt av stjälken och skär av toppen.
  2. Lägg skockorna i en kastrull och täck med vatten, salta vattnet.
  3. Koka upp och låt sjuda i 30 minuter. Prova att rycka ett blad och känn om det lossnar.
  4. Låt kronärtskockorna rinna av upp och ner och svalna innan de läggs på en plåt med bakplåtspapper. Sätt på ugnen på 200 grader.
  5. Öppna skockarna en aning.
  6. Hyvla på smör och toppa med ströbrödsblandning.
  7. Sätt in i ugnen ca 15 min eller grilla tills de har fått fin gyllene färg.
  8. Toppa med hackad bladpersilja och mynta.
  9. Vispa eller rör ihop alla ingredienser i sardellsmöret till en mjuk, dippbar kräm.
  10. Servera hela skockorna och låt gästerna ta loss bladen och dippa i sardell- och persiljesmör!
Smaklig måltid!

Betygsätt receptet

ISABELLA BJUDER PÅ ROSTAD KRONÄRTSKOCKA

Se hur kocken Isabella Morrone bjuder på rostad kronärtskocka med sardell- och persiljesmör. Receptet hittar du högst upp på sidan.

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus