Hoppa till huvudinnehållet
Potatisgratäng
Spara receptet

Potatis- och svartkålsgratäng

50min
4 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

  • 1 kruka gräslök

  • 1 kruka salvia

  • 1 kg gratängpotatis

  • 2 vitlöksklyftor

  • 3 dl mjölk

  • 3 dl vispgrädde

  • 1 ½ tsk salt

  • 130 g svartkål

  • 1 grön chili (Serrano)

  • Smör till formen

  • 150 g gruyèreost

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Skala och skiva potatisen.
  2. Skala och skiva vitlöksklyftorna tunt.
  3. Koka potatis och vitlök i mjölk och grädde i en kastrull på svag värme 10-15 min tills potatisen mjuknat.
  4. Rör om emellanåt så det inte bränns fast i botten av kastrullen.
  5. Smaksätt med salt.
  6. Ta kastrullen från värmen.
  7. Sätt ugnen på 200°.
  8. Skär av det mesta av stjälkarna på svartkålen och hacka resten grovt. gräslöken, salvian och chilin i kastrullen.
  9. Hacka gräslöken fint.
  10. Plocka och hacka salviabladen.
  11. Hacka chilin.
  12. Vänd ner den grovskurna svartkålen, gräslöken, salvian och chilin i kastrullen.
  13. Smörj en ugnssäker form.
  14. Lägg potatisen i formen.
  15. Riv osten grovt.
  16. Strö över osten.
  17. Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter tills gratängen fått fin färg.
Smaklig spis!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus