Hoppa till huvudinnehållet
Citronpaj
Spara receptet

Citronpaj med twist av rosmarin

En läcker citronpaj med en twist av rosmarin ger en unik smakupplevelse. Den krispiga botten och den syrliga citronfyllningen balanseras perfekt av rosmarinens arom. Baka pajen som en efterrätt vid festliga tillfällen eller som en lyxig fika. Servera den med vispad grädde eller en klick vaniljglass för en extra god smaksensation.
60min
12 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

  • 1 kruka rosmarin, plockade och hackade blad
  • 175 g osaltat smör
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 1⁄2 dl florsocker
  • 3 äggulor
  • Torkade bönor till formen

Fyllning:

  • Finrivet skal av 3-4 ekologiska citroner (1⁄2 dl)
  • Saft av 4 citroner (2 dl)
  • 6 ägg
  • 9 äggulor
  • 4 dl strösocker
  • 300 g osaltat smör, rumsvarmt

Dekoration:

  • 1⁄2 kruka rosmarin, plockade blad
  • Ca 3 dl olivolja till fritering
  • Florsocker

Till servering:

  • Eventuellt vispgrädde

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Hacka samman smör, rosmarin, mjöl, salt och florsocker till en grynig massa för hand eller i matberedare. Blanda i äggulorna och arbeta ihop till en smidig deg.
  2. Vira in degen i plastfolie och lägg i kyl att vila 3 tim. Sätt ugnen på 180°.
  3. Kavla ut degen i lagom storlek för en pajform, ca 28 cm i diameter. Klä formen med degen och tryck till med tummarna och skär av kanten.
  4. Nagga degen med en gaffel. Täck pajen med aluminiumfolie och fyll folie med de torkade bönorna, så behåller pajskalet formen under gräddningen.
  5. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Tag bort bönor och folie och grädda ytterligare 10-12 min så att pajskalet får en gyllene färg.
  6. Ta ut pajskalet och öka ugnsvärmen till 230°.
  7. Blanda alla ingredienser utom smöret till fyllningen i en tjockbottnad kastrull. Sätt kastrullen på svag värme och vispa tills sockret smält. Klicka i hälften av smöret och vispa ordentligt tills krämen blivit tjock.
  8. Tillsätt resten av smöret och vispa tills krämen är ordentligt tjock och krämig.
  9. Tag kastrullen från värmen och fortsätt vispa. När krämen svalnat något, häll den i formen och grädda 5-10 min tills den får en aning färg.
  10. Pajen är lite ”gungig” men stelnar till lite när den står och kallnar. Den kan med fördel ställas in i kyl ett par timmar när den svalnat.
  11. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Lägg ner rosmarinbladen i omgångar och fritera en kort stund.
  12. Lyft upp bladen och låt rinna av på lite hushållspapper. Vänd sedan runt rosmarinen i florsocker.
  13. Dekorera pajen med rosmarin. Servera eventuellt med vispad grädde.
Ljuvligt gott!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus