Hoppa till huvudinnehållet
Spara receptet

Bakade tomater i broccolicrème med dragon

Visste du att: Dragon håller bäst i sin kruka. Om du vill att den ska hålla ännu längre kan du fylla en burk med dragonbladen, hälla på vitvinsvinäger, som förhöjer dragonsmaken ännu mer, sätta på ett lock och ställa i kylen.
110min
4 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

Broccoli- och dragoncrème:

  • 3 krukor fransk dragon
  • 2 broccoli (à 250 g)
  • 200 g smör
  • Salt
  • 1 1⁄2 dl matolja
  • 50 g spenat

Bakade tomater:

  • 400 g körsbärstomater
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • Nymald svartpeppar

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Skär broccolibuketterna i små bitar.
  2. Koka i vatten i en kastrull tills de känns helt mjuka.
  3. Låt broccolin rinna av och lägg den sedan i en blender eller använd stavmixer.
  4. Repa bladen av fransk dragon.
  5. Mixa smöret i bitar samt hälften av dragonen till fin konsistens.
  6. Smaka av med salt.
  7. Värm oljan och mixa tillsammans med spenaten och resten av dragonen.
  8. Sila oljan och kyl ner den.
  9. Lägg upp broccolicrèmen i en skål och toppa med bakade tomater.
  10. Ringla över lite spenat- och dragonolja.
  11. Bakade tomater:
  12. Sätt ugnen på 150°.
  13. Dela tomaterna och lägg dem på en plåt
  14. Ringla över olivolja och strö på salt.
  15. Krydda med salt och peppar
  16. Baka tomaterna i mitten av ugnen ca 1 1⁄2 tim

Recept av Thomas Sjögren, Årets kock 2015.

Hoppas det smakar!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljarna är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus