Hoppa till huvudinnehållet
Gratinerad potatis med prästost och örter
Spara receptet

Gratinerad potatis med prästost och örter

50min
4-5 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

  • 2 msk dill
  • 2 msk gräslök
  • 2 msk krusbladig persilja
  • 1 kg potatis
  • 1 tsk + 1 1⁄2 krm + 1⁄2 tsk salt
  • 1 1⁄2 krm + 1 krm nymald svartpeppar
  • 50 g smör + till formen
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk, 3%
  • 150 g prästost
  • 1 krm mald muskotnöt

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Koka potatisen med skal i saltat (1 tsk) vatten i en kastrull under lock tills potatisen är mjuk.
  2. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.
  3. Sätt ugnen på 225°.
  4. Skala potatisen och lägg den i en smord ugnssäker form.
  5. Strö över 1 1⁄2 krm salt och 1 1⁄2 krm peppar.
  6. Smält smöret i en kastrull.
  7. Vispa ner mjölet så att det blir väl blandat med smöret, låt det fräsa ihop.
  8. Späd med mjölken i omgångar, vispa hela tiden.
  9. Låt såsen koka på svag värme ca 5 min.
  10. Vispa då och då.
  11. Ta kastrullen från värmen.
  12. Hacka dill, gräslök och persilja fint.
  13. Riv osten.
  14. Blanda dill, gräslök och persilja och rör ner 2/3 av örterna, 2/3 av osten och muskotnöten i såsen.
  15. Krydda med 1⁄2 tsk salt och 1 krm peppar.
  16. Fördela ostsåsen över potatisen och strö över resten av osten.
  17. Gratinera i mitten av ugnen ca 15 min tills det får en gyllenbrun färg.
  18. Dekorera med resten av örterna.

Servera den gratinerade potatisen till t ex stekt eller grillat kött, rökt skinka eller lax.

Lycka till!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljarna är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus