Hoppa till huvudinnehållet
Hasselbackspotatis
Spara receptet

Hasselbackspotatis

Hasselbackspotatis är en klassisk svensk rätt som imponerar med sin vackra presentation och delikata smak. Det är ett perfekt tillbehör till både vardags- och festmåltider. Hasselbackspotatis, som ursprungligen skapades på restaurang Hasselbacken i Stockholm, är en smakrik rätt där potatisen skivas tunt men inte helt igenom, vilket ger den en krispig yta och en mjuk insida efter tillagning i ugn. Tips: Om du föredrar hasselbackspotatis utan ströbröd går det också bra, de blir fortfarande fantastiskt goda. Baka potatisarna i ugnen tills de är gyllenbruna och genomstekta. Hasselbackspotatis passar utmärkt till kött, kyckling, fisk eller vegetariska rätter.
60min
4 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

  • 2 msk mejram
  • 2 msk timjan
  • 1 kg potatis
  • 75 g smör
  • 1 msk ströbröd
  • 1 tsk flingsalt

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skala potatisarna.
  3. Skär potatisarna i tunna skivor, men inte helt igenom. Det går lätt om man lägger potatisen i en träsked.
  4. Lägg potatisarna i en ugnssäker form.
  5. Fördela hälften av smöret på potatisarna.
  6. Baka i mitten av ugnen 40 min.
  7. Hacka mejram och timjan fint.
  8. Rör ihop resten av smöret med örterna.
  9. Blanda ströbröd och salt.
  10. Tag ut formen ur ugnen och klicka på smöret på samtliga potatisar.
  11. Strö över ströbrödet.
  12. Baka ytterligare 10-15 min tills potatisen får en gyllenbrun färg och är mjuk, känn med sticka.

Servera hasselbackspotatisen med t ex grillad eller stekt kyckling, eller kött, t ex fläskkotletter.

Lycka till!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus