Hoppa till huvudinnehållet
Spara receptet

Rårakor med Gräslöksås och het morotssallad

45min
4 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

  • 1 kruka krusbladig persilja, fint skuren med blad och stjälkar
  • 1 kg kokpotatis, skalad och grovriven
  • 1 gul lök, skalad och grovriven
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk nymald svartpeppar
  • 2 msk smör, olja eller ister

Gräslökssås:

  • 1 kruka gräslök, fint skuren
  • 2 dl gräddfil
  • 1 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Dill- och morotssallad:

  • ½ kruka dill, fint skuren med stjälkar
  • 3 morötter, skalade och grovrivna
  • ½ rödlök, skalad och strimlad
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 msk honung
  • 1 tsk flingsalt

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Blanda riven potatis med lök, persilja, ägg, salt och peppar i en bunke.
  3. Smält fettet i en varm stor stekpanna. Lägg i tre klickar potatissmet åt gången, ca 1⁄2 dl smet per råraka.
  4. Bred ut smeten med hjälp av en stekspade. Stek ca 3 min på båda sidor tills rårakorna får en gyllenbrun färg. Varmhåll de stekta rårakorna i ugnen.
  5. Blanda gräslöken med grädden till såsen. Smaka av med salt och peppar.
  6. Blanda morötter, lök, dill, citronjuice, chiliflakes, honung och flingsalt till salladen.
  7. Servera rårakorna med gräslökssåsen samt dill- och morotssalladen.
Har du testat receptet än?

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljarna är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus