Hoppa till huvudinnehållet
Basilika

Olika sorters pesto (En av topp 3 på organiskt sök)

hkölafds öasdkdhg öals.adgha

Olika sorters pesto

Blogg – gör ev. en blogg med denna info.?

Har du provat Pesto med persilja? (Blogg?)

1. Persilja: Pesto med persilja är en vanlig variant på den klassiska peston. Persiljan ger en fräsch smak och är en mildare ört fungerar bra i kombination med andra de andra ingredienserna som vitlök, pinjenötter och parmesanost.

2. Dill: Dillen ger en fräsch, örtig och något kryddig smak med inslag av anis till pesto. En pesto med dill kan vara särskilt trevligt i kombination med fisk eller skaldjur.
3. Koriander: Pesto med koriander får en unik och distinkt smak. Koriander beskrivs ibland som lite kryddig och med lätt insalg av sötma. Det här är en ört som fungerar särskilt bra till asiatiska eller mexikanska maträtter. Var medveten om att koriander kan vara en vattendelare som inte faller alla i smaken.
4. Spenat: Färsk spenat kan vara ett utmärkt grönt alternativ för att göra pesto. Det ger en mild och lite söt smak samt en vacker grön färg till peston. Pesto med spenat ger också en möjlighet att få i sig lite extra gröna bladgrönsaker.

5. Ruccola: Ruccola har en kraftig och pepprig smak, som kan vara en trevligt alternativ i peston. Det kan vara trevligt att blanda i några andra färska örter också för att balansera smaken på din ruccola-pesto

Det är viktigt att komma ihåg att smakerna kan variera beroende på vilken ört du väljer och hur du kombinerar den med övriga ingredienser. Prova dig fram och justera proportionerna för att uppnå den smak du föredrar.

….
1. Mandel: Mandlar ger en liknande nötig smak och en trevlig textur. Du kan använda rostade mandlar eller mandelspån för att göra pesto. /// Mandel är något mindre smakrika än pinjenötter, men fungerar alldeles utmärkt att ha i peston. Antingen köper du färdigskållade mandlar eller så kan blötlägga mandlar över natten för att lättare få loss skalet. På så sätt blir de mer mjuka i konsistensen och mer lika pinjenötter. Har du tid kan du rosta mandlarna för att intensifiera smaken.
2. Valnötter: Valnötter har en rik och distinkt smak som kan ge peston en härlig karaktär. Om du vill kan du rosta valnötterna försiktigt innan du använder dem för att runda av smaken. // Valnötterna har ungefär samma fetthalt som pinjenötter, men kan ha en lite bitter eftersmak på grund av tanninerna i skalet. Så det du kan göra (om du känner att du har tid och ork) är att rosta dem i ugnen, lägga dem i kylen och sen ta bort skalet. Blötlägg dem gärna över natten för att gem en krämigare och mjukare konsistens. Det går självklart bra att ha skalet kvar – men då blir smaken något annorlunda.
3. Cashewnötter: Cashewnötter ger en krämig konsistens och mild smak till peston. Rosta cashewnötterna försiktigt för att ge dem lite extra smak. // Det kanske bästa substitut för pinjenötter? Hackade cashewnötter. Cashewnötter har en lätt söt smak och mjuk konsistens som efterliknar pinjenötter ganska bra. Hacka ner dem i ungefär storleken av pinjenötter, cirka 1 cm. Du kan även rosta cashewnötterna i en torr panna i 2–4 minuter på medelvärme tills de fått lite färg. När du rostar dem så kommer de smaka ännu mer som pinjenötter.
4. Solrosfrön: Om du är allergisk mot nötter kan solrosfrön vara ett bra alternativ. De ger en trevlig textur och en mild nötsmak till peston. // Solrosfrön: Solrosfrön är ett bra och gott alternativ till pinjenötter för den som är allergisk mot nötter. // Dessa frön är en riktig bra ersättare till pinjenötter då de dels är goda men även mycket billigare. Om du väljer att göra pesto på solrosfrön är det dock viktigt att du väljer solrosfrön utan skal.
5. Pistagenötter: Pistagenötter har en unik smak och en härlig gröngul färg. Både mandel och pistagenötter används ofta i italienskt recept, och är ett bra substitut för pinjenötter. Smaken av pistage gör att en pesto på pistagenötter skiljer sig från en traditionell pesto. Pistagenötter har en något annorlunda smak än pinjenötter. Men både mandel och pistagenötter används ofta i italienskt recept, så de är ett bra substitut för pinjenötter. Den unika smaken som pinjenötter ger i peston kommer inte bli densamma med pistagenötter – men smaken av pistage kommer fram och det är inte illa det heller.
6. Edamamebönor Rostade eller bara färska (eller upptinade) edamame bönör fungerar utmärkt i en pesto. Det ger både en härlig grön nyans samtidigt som det tillför en krämighet till peston
7. Pumpakärnor Med sin salta, nötaktiga och koncentrerade smak är pumpafröet alldeles för ofta förbisedd av många. Det finns dock många sätt du kan konsumera pumpafröna på och att ha dem i en pesto är en av dem
8. Vita bönor: Även om vita bönor inte kommer att ge samma crunch eller konsistens som pinjenötter ger, är de ett bra alternativ för dig som exempelvis är nötallergiker. Vita bönor lägger där emot till en liknande krämighet till peston.

Länge leve basilikan!

Mer om basilika->