Hoppa till huvudinnehållet
Färska örter i bunt

Basilika svenskarnas favoritört 2023

Svegros vanligaste örter

Basilika, dill och koriander var de tre mest populära örterna i de svenska köken 2023. Timjan och persilja är också med på topp 5 och thaibasilika tar sig in som en bubblare bland de örter som växt snabbast i försäljning under förra året. Det visar siffror från Svegro, marknadsledande odlare inom färska ekologiska örter och sallat i Sverige.

Svegros vanligaste örter

Basilika, dill och koriander var de tre mest populära örterna i de svenska köken 2023. Timjan och persilja är också med på topp 5 och thaibasilika tar sig in som en bubblare bland de örter som växt snabbast i försäljning under förra året. Det visar siffror från Svegro, marknadsledande odlare inom färska ekologiska örter och sallat i Sverige.

Basilika svenskarnas favoritört 2023

2024-02-15

Basilika är en av de populäraste kryddorna hos de svenska hemmakockarna och har varit så de senaste åren. Redan på 90-talet började Svegro erbjuda basilika odlad i Sverige och förra året sålde företaget fler än 4 700 000 plantor basilika.

- Vår topplista visar att svenskar gillar smaker från världens alla hörn och kök – och vill ha örter som förhöjer upplevelserna. Basilikan i topp pekar på att svenskarna älskar det italienska köket. Dill och persilja är vanliga i både traditionella svenska maträtter och i mat från Orienten, säger Caroline Wetterstrand, försäljnings- och marknadschef på Svegro.

Thaibasilika årets bubblare
En ört som växt snabbt i volym senaste åren är thaibasilika. Med sin heta och fruktiga ton av aniskaraktär är det en krydda som främst används till wokrätter, currygrytor och sallader i östasiatisk matlagning. Stundvis kan tonen även vara söt vilket gör den till ett spännande inslag i desserter som glass och fruktsallad.

- Vi testar löpande fram nya smaker och produkter och under mina drygt 30 år på Svegro har jag sett hur trender påverkat försäljning och efterfrågan på olika grödor. Koriander gick från att vara okänd och inte så populär, till att bli en av våra mest säljande örter. Under de sista åren är det thaibasilikan som fått en ordentlig tillväxt, säger Mats Aronsson, hortonom på Svegro.

Under 2023 såldes 204 003 plantor thaibasilika vilket är en ökning med 9 procent jämfört med året innan.

Mest sålda örterna i Sverige 2023
1. Basilika
Svenskarnas absoluta favorit och mest köpta ört under 2023 är den aromatiska och blommiga basilikan. Växten är ett starkt kännetecken för det italienska kökets pasta, pizza och pesto.

2. Dill
Svenskarna har tycke för traditionsenlig mat och örten dill, som ursprungligen kommer från Orienten, är en viktig del av det svenska köket året om. Dill är vanligt förekommande i allt från fisk och skaldjursrätter till såser, pajer och som krydda på potatis.

3. Koriander
Örten är en vattendelare som med sin smak ofta kan utelämnas men aldrig ersättas. Växtens säregna doft och smak kan beskrivas som gräsig och aromatisk. Koriander är en viktig del av asiatisk, mexikansk och indisk matlagning. Kom ihåg att använda hela örten både blad och stjälk.

4. Persilja
Superörten som innehåller vitaminer, kalcium och järn och kan användas både finhackad och hel. Även stjälkarna är fulla av smak. Persilja blir som godast att lägga till i slutet av matlagningen eller som garnering. Örten är ett vanligt inslag i det svenska, libanesiska och persiska köket.

5. Timjan
Den varma och peppriga smaken gör att timjan passar bra ihop med andra kryddor. Örten används flitigt i det grekiska medelhavsköket. Växtens kvist kan du också ta vara på genom att låta den koka med i varma rätter och grytor.

För mer information
Caroline Wetterstrand, försäljnings- och marknadschef
caroline.wetterstrand@svegro.se

Om Svegro
Svegro är Sveriges ledande odlare av färska örter, mikroörter och sallat. Odlingen sker ekologiskt i växthus på Färingsö utanför Stockholm. Sedan bolaget grundades 1960 har fokus legat på hållbarhet och innovation, vilket skapat långsiktig och lönsam framgång. Under 2023 fick Svegro sina klimatmål officiellt godkända av initiativet Science Based Targets (SBTi). Svegro har 80 medarbetare och omsatte 200 miljoner år 2022. Läs mer på svegro.se
Kontakta oss
Försäljningsiffror örter i topp
Färska örter i bunt

ALLT OM FÄRSKA ÖRTER

Nyskördade örter lyfter maten till nästa nivå. De ger smak, krispighet, fräschör och nyttigheter. Men, varför är egentligen mynta så fräscht? Varför älskar inte alla koriander? Vilka råvaror funkar med körvel? Och, hur skördar och förvarar man de olika sorterna bäst? Här har vi samlat allt du vill veta om färska örter och lite till.

Läs mer om örter

MED SMAK OCH KVALITET

På Svegro odlar vi med fokus på smak och kvalitet. Vår storsäljare är den omåttligt populära basilikan, i gott sällskap av både örtig dill och pepprig timjan.

Till växthuset

VI ODLAR EKOLOGISKT

Påhejade av solens naturliga strålar, låter vi våra plantor växa så naturligt som möjligt, utan bekämpningsmedel och konstgödsel.

Vårt hållbarhetsarbete

Svegro sedan 1960

Svegro har försett stockholmarna med färska grödor sedan 1960. Visionen är ett Sverige helt självförsörjande på färskt grönt. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag har vi en av landets modernaste och mest klimatsmarta anläggningar. Vi odlar med fokus på smak och kvalitet, stolta över att ha bidragit till att utveckla matkulturen i Sverige.

Om oss