Hoppa till huvudinnehållet

En halv miljon krukor dill till jul

Drygt en halv miljon krukor svenskodlad dill beräknar Svegro att leverera till jul. Den klassiska dillen är en viktig del av det svenska köket och inför jul ökar försäljningen rejält.

Drygt en halv miljon krukor svenskodlad dill beräknar Svegro att leverera till jul. Den klassiska dillen är en viktig del av det svenska köket och inför jul ökar försäljningen rejält. Två andra favoritörter under juletider är persilja och gräslök.

En halv miljon krukor dill levereras till jul

2024-12-17

Just nu är det full fart i Svegros växthus på Färingsö utanför Stockholm. Efterfrågan på örter ökar rejält inför alla storhelger och julen är inget undantag. Dill, gräslök och persilja är mångsidiga örter som passar bra till julbordets sill, lax, potatis och som tillbehör till äggen.

- Nu är det riktig tomteverkstad i vårt växthus. Vi levererar örter på löpande band till våra kunder för att alla ska få sina favoriter till jul. Denna vecka levererar vi cirka 800 000 krukor örter till hela Sverige, säger Kristin Orrestig, VD på Svegro.

Uppsving för körvel
Körvel är en av de örter Svegro normalt odlar minst av. Under året har körvel fått ett rejält uppsving och hittills i år ökat i försäljning med mer än 50 procent. Örten har flera tusen år på nacken och kom ursprungligen från östra Medelhavsområdet, via romarriket till Europa. Med sin unika och balanserade smak av anis går örten fint ihop med både klassiska och moderna rätter, varmrätter som efterrätter.

Populäraste örterna till julbordet*

Dill 600 000
Persilja 260 000
Gräslök 200 000
* Svegro försäljning antal krukor december 2024

För mer information
Caroline Wetterstrand, Försäljnings- & Marknadschef
caroline.wetterstrand@svegro.se

Om Svegro
Svegro är Sveriges ledande odlare av färska örter, mikroörter och sallat. Odlingen sker ekologiskt i växthus på Färingsö utanför Stockholm. Sedan bolaget grundades 1960 har fokus legat på hållbarhet och innovation, vilket skapat långsiktig och lönsam framgång.
Kontakta oss
Färska örter i bunt

ALLT OM FÄRSKA ÖRTER

Nyskördade örter lyfter maten till nästa nivå. De ger smak, krispighet, fräschör och nyttigheter. Men, varför är egentligen mynta så fräscht? Varför älskar inte alla koriander? Vilka råvaror funkar med körvel? Och, hur skördar och förvarar man de olika sorterna bäst? Här har vi samlat allt du vill veta om färska örter och lite till.

Läs mer om örter

MED SMAK OCH KVALITET

På Svegro odlar vi med fokus på smak och kvalitet. Vår storsäljare är den omåttligt populära basilikan, i gott sällskap av både örtig dill och pepprig timjan.

Till växthuset

VI ODLAR EKOLOGISKT

Påhejade av solens naturliga strålar, låter vi våra plantor växa så naturligt som möjligt, utan bekämpningsmedel och konstgödsel.

Vårt hållbarhetsarbete

Svegro sedan 1960

Svegro har försett stockholmarna med färska grödor sedan 1960. Visionen är ett Sverige helt självförsörjande på färskt grönt. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag har vi en av landets modernaste och mest klimatsmarta anläggningar. Vi odlar med fokus på smak och kvalitet, stolta över att ha bidragit till att utveckla matkulturen i Sverige.

Om oss