Hoppa till huvudinnehållet
Odling av dill i växthus

Över en halv miljon krukor dill till midsommar

Inför midsommar levererar marknadsledande producenten Svegro nära 650 000 krukor svenskodlad dill – vilket motsvarar nästan 20 procent av årets totala dillskörd. Dill är midsommarens ohotade favoritört, tätt följd av gräslök på midsommarbuffén.

Över en halv miljon krukor dill till midsommar

2025-06-17

Dill, dill och mera dill. I Svegros växthus på Färingsö utanför Stockholm pågår febril aktivitet med att leverera de nästan 650 000 krukor dill som är beställda av butiker runt om i Sverige inför midsommar. Dill är en av de örter som är synonym med svensk midsommar och den mat som ska serveras.

- Vi vet hur viktig dillen är för svenskarna och vi är stolta över att kunna leverera svenskodlade örter till midsommarborden runt om i landet. Under ett år säljer vi ungefär 3,8 miljoner krukor dill. Produktionen pågår hela året, varje dag och inför högtiderna är efterfrågan som allra högst, säger Kristin Orrestig, VD på Svegro.

Att odla dill i växthus tar 32 dagar från frö till färdig planta. Dillen till midsommar odlades i början av maj och är nu redo att användas i skärgårdssill, till laxen och färskpotatisen.

Gräslök populärt
Under midsommarveckan levererar Svegro även cirka 400 000 krukor gräslök – en stadig midsommarfavorit som ofta samsas med dillen på det svenska sillbordet.

- En annan ört som ökat i popularitet senaste åren är mynta, som används både till sallader och drinkar. Mynta, vattenmelon och fetaost är stark smakkombination som fungerar så väl till midsommar som resten av sommaren, säger Caroline Wetterstrand, försäljnings- och marknadschef på Svegro.

Örter som dekoration och midsommarstång
Färska örter är inte bara goda – de är också vackra att dekorera med. Använd dem som servettringar, bordsdekorationer eller skapa en miniatyrmidsommarstång med färska örter, sytråd och en dos kreativitet. Resultatet blir både smakrikt och stämningsfullt.

För mer information
Caroline Wetterstrand, Försäljnings- & Marknadschef
caroline.wetterstrand@svegro.se

Om Svegro
Svegro är Sveriges ledande odlare av färska örter. I växthuset på Färingsö utanför Stockholm odlas även mikroörter och sallat. Sedan bolaget grundades 1960 har fokus legat på hållbarhet och innovation, vilket skapat långsiktig och lönsam framgång.

Under 2023 fick Svegro sina klimatmål officiellt godkända av initiativet Science Based Targets (SBTi). Svegro har ca 70 medarbetare och omsatte ca 200 miljoner år 2023. Läs mer på svegro.se
Kontakta oss
Färska örter i bunt

ALLT OM FÄRSKA ÖRTER

Nyskördade örter lyfter maten till nästa nivå. De ger smak, krispighet, fräschör och nyttigheter. Men, varför är egentligen mynta så fräscht? Varför älskar inte alla koriander? Vilka råvaror funkar med körvel? Och, hur skördar och förvarar man de olika sorterna bäst? Här har vi samlat allt du vill veta om färska örter och lite till.

Läs mer om örter

MED SMAK OCH KVALITET

På Svegro odlar vi med fokus på smak och kvalitet. Vår storsäljare är den omåttligt populära basilikan, i gott sällskap av både örtig dill och pepprig timjan.

Till växthuset

VI ODLAR EKOLOGISKT

Påhejade av solens naturliga strålar, låter vi våra plantor växa så naturligt som möjligt, utan bekämpningsmedel och konstgödsel.

Vårt hållbarhetsarbete

Svegro sedan 1960

Svegro har försett stockholmarna med färska grödor sedan 1960. Visionen är ett Sverige helt självförsörjande på färskt grönt. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag har vi en av landets modernaste och mest klimatsmarta anläggningar. Vi odlar med fokus på smak och kvalitet, stolta över att ha bidragit till att utveckla matkulturen i Sverige.

Om oss