Hoppa till huvudinnehållet

Importerade örter överskrider gränsvärdena för bekämpningsrester

Testfakta har publicerat en ny analys av bekämpningsrester i färska kryddörter. Undersökningen visar att flera importerade produkter överskrider gällande gränsvärden.

Importerade örter överskrider gränsvärdena för bekämpningsrester

2025-12-12

Oberoende test- och researchföretaget Testfakta konstaterar i en analys att flera importerade örter överskrider gränsvärdena för bekämpningsrester. Detta efter att Testfakta på uppdrag av svenska växthusodlare har anlitat MeasurLabs i Finland för att organisera och kvalitetssäkra en analys av örter.

 

Testet utfördes vid ett ackrediterat livsmedelslaboratorium och omfattade ett tjugotal örter – dill, timjan och oregano –  i kruka, flowpack och knippe från de stora svenska butikskedjorna. Syftet var att undersöka förekomsten av pesticider på färska örter som säljs i butik.

 

I dillprover från både ICA och Coop hittades rester av DDT – ett bekämpningsmedel som har varit förbjudet i Sverige sedan 1970 och i EU sedan 80-talet. Fyndet rör sig om ett antal olika nedbrytningsprodukter av DDT, så kallade metaboliter, som tillsammans definieras som summa DDT.

 

"Svegro byggde sitt första växthus 1983. Vi är stolta över att vi aldrig använt kemiska pesticider i våra växthus. Att frukt och grönt odlat i Sverige ibland kostar mer än importerade livsmedel har sina anledningar. Priset speglar de många fördelar som svensk odling erbjuder: en mer hållbar miljö, rättvisa arbetsvillkor och en stärkt nationell försörjningsförmåga. Därför är det viktigt att alltid välja svenskt. ” säger Kristin Orrestig, VD på Svegro.

 

Genom att välja svenska, ekologiska örter får du produkter som är fria från kemiska bekämpningsmedel, men även hållbart odlade med rättvisa arbetsvillkor. Ditt val gör skillnad.

 

Läs Testfaktas fullständiga analys här.

 

Läs TV4s inslag om Testfaktas analys här


Om Svegro

Svegro är Sveriges ledande odlare av färska örter. I växthuset på Färingsö utanför Stockholm odlas även mikroörter och sallat. Sedan bolaget grundades 1960 har fokus legat på hållbarhet och innovation, vilket skapat långsiktig och lönsam framgång.

 

För mer information Caroline Wetterstrand, Försäljnings- & marknadschef caroline.wetterstrand@svegro.se

Kontakta oss
Färska örter i bunt

ALLT OM FÄRSKA ÖRTER

Nyskördade örter lyfter maten till nästa nivå. De ger smak, krispighet, fräschör och nyttigheter. Men, varför är egentligen mynta så fräscht? Varför älskar inte alla koriander? Vilka råvaror funkar med körvel? Och, hur skördar och förvarar man de olika sorterna bäst? Här har vi samlat allt du vill veta om färska örter och lite till.

Läs mer om örter

MED SMAK OCH KVALITET

På Svegro odlar vi med fokus på smak och kvalitet. Vår storsäljare är den omåttligt populära basilikan, i gott sällskap av både örtig dill och pepprig timjan.

Till växthuset

VI ODLAR EKOLOGISKT

Påhejade av solens naturliga strålar, låter vi våra plantor växa så naturligt som möjligt, utan bekämpningsmedel och konstgödsel.

Vårt hållbarhetsarbete

Svegro sedan 1960

Svegro har försett stockholmarna med färska grödor sedan 1960. Visionen är ett Sverige helt självförsörjande på färskt grönt. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag har vi en av landets modernaste och mest klimatsmarta anläggningar. Vi odlar med fokus på smak och kvalitet, stolta över att ha bidragit till att utveckla matkulturen i Sverige.

Om oss