Färska svenska örter rusar inför jul
Färska svenska örter rusar inför jul
2025-12-19
Inför jul ökar efterfrågan på färska örter när både konsumenter och restauranger vill sätta en grön prägel på julbordet. Sveriges ledande odlare av svenska örter, Svegro, ser en tydlig uppgång i försäljning av framför allt dill, persilja och gräslök som under december ökar med 250% i volym jämfört med november.
Inför julhelgen är efterfrågan på svenskodlade örter högre än någonsin.
Vi märker att många vill välja svenskt till jul, både för smaken och för tryggheten i ursprunget. Att välja svenskt är ett enkelt sätt att bidra till en mer hållbar livsmedelsproduktion. För att möta efterfrågan skickar vi den här veckan ut runt 700 000 krukor med färska örter från vårt växthus, säger Kristin Orrestig, VD på Svegro.
Dill, persilja och gräslök är de mest efterfrågade julörterna. De används till klassiker som sill, lax, potatis och ägghalvor och bidrar med den fräschör som många efterfrågar som balans till de tyngre rätterna på julbordet.
Pak choi ökat mest 2025
Årets tydligaste bubblare hos Svegro är pak choi, som ökat med drygt 100 procent jämfört med föregående år. Den milda, krispiga kålsorten har blivit alltmer populär inom både foodservice och hos hemmakockar.
|
Ört |
Försäljning antal krukor december 2025 |
|
|
Dill |
520 000st |
|
|
Persilja |
230 000st |
|
|
Gräslök |
210 000st |
För mer information
Caroline Wetterstrand, Försäljnings- & marknadschef caroline.wetterstrand@svegro.se
Om Svegro
Svegro är Sveriges ledande odlare av färska örter. I växthuset på Färingsö utanför Stockholm odlas även mikroörter och sallat. Sedan bolaget grundades 1960 har fokus legat på hållbarhet och innovation, vilket skapat långsiktig och lönsam framgång.

Bildtext: Persilja på väg ut till butik.
ALLT OM FÄRSKA ÖRTER
Nyskördade örter lyfter maten till nästa nivå. De ger smak, krispighet, fräschör och nyttigheter. Men, varför är egentligen mynta så fräscht? Varför älskar inte alla koriander? Vilka råvaror funkar med körvel? Och, hur skördar och förvarar man de olika sorterna bäst? Här har vi samlat allt du vill veta om färska örter och lite till.
Läs mer om örterMED SMAK OCH KVALITET
På Svegro odlar vi med fokus på smak och kvalitet. Vår storsäljare är den omåttligt populära basilikan, i gott sällskap av både örtig dill och pepprig timjan.
Till växthusetVI ODLAR EKOLOGISKT
Påhejade av solens naturliga strålar, låter vi våra plantor växa så naturligt som möjligt, utan bekämpningsmedel och konstgödsel.
Vårt hållbarhetsarbeteSvegro sedan 1960
Svegro har försett stockholmarna med färska grödor sedan 1960. Visionen är ett Sverige helt självförsörjande på färskt grönt. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag har vi en av landets modernaste och mest klimatsmarta anläggningar. Vi odlar med fokus på smak och kvalitet, stolta över att ha bidragit till att utveckla matkulturen i Sverige.
Om oss