Hoppa till huvudinnehållet
Sorbet på äpple med vit chokladkräm
Spara receptet

Äppelsorbet med vit choklad- och fänkålskräm

120min
4-6 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

Sorbetsockerlag:

  • 2 1⁄2 dl vatten
  • 3 2/3 dl socker (330 g)
  • Knappt 1⁄2 dl glykos (65 g)

Äppelpuré:

  • 2 syrliga äpplen, t ex Granny Smith (400 g)
  • 1⁄2 dl vatten

Äppelsorbet:

  • 2 dl äppelpuré (200 g)
  • 1 dl sockerlag
  • 1 dl vatten
  • 2 msk pressad citronsaft
  • ca 1⁄2 dl finhackad citronmeliss och/eller körvel

Vit choklad- och fänkålskräm:

  • 1 dl fänkålsfrö (33 g)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 1⁄4 dl mjölk, 3 %
  • 5 äggulor
  • 1⁄2 gelatinblad
  • 200 g vit choklad
  • 65 g rumstempererat smör
  • 2 tsk sambuca (italiensk likör)
  • 1 spritspåse

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Häll vatten och socker i en kastrull. Koka upp och låt koka tills sockret löst sig, rör under tiden. Ta kastrullen från värmen.
  2. Tillsätt glykos och koka upp igen. Låt sockerlagen svalna.
  3. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Koka dem i vattnet i en kastrull under lock tills de blir mjuka.
  4. Häll av vattnet och mixa äppelklyftorna med en stavmixer till en slät puré. Låt svalna.
  5. Blanda äppelpurén med sockerlag, vatten och citronsaft i en bunke.
  6. Kör äppelpuréblandningen i en glassmaskin tills sorbeten är klar, ca 15 min. Ta upp sorbeten och blanda med citronmeliss och/eller körvel.
  7. Lägg sorbeten i en burk med lock och ställ in i frysen medan krämen görs, ca 1 tim.
  8. Koka upp fänkålsfrö, grädde och mjölk i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och låt det stå och dra i 10 min.
  9. Lägg äggulorna i en annan kastrull. Sila gräddblandningen över äggulorna. Sjud under omrörning till 84°, krämen ska tjockna.
  10. Ta kastrullen från värmen. Lägg i gelatinbladet och blanda runt så att det smälter.
  11. Dela chokladen i bitar och lägg dem i en bunke. Häll gräddblandningen över chokladen och rör tills den smälter.
  12. Vänd ner smöret och sambucan. Ställ krämen i kylen 1⁄2-1 tim för att tjockna lite till.
  13. Häll upp krämen i en spritspåse och spritsa ut den på serveringsfat. Forma ägg av sorbeten och lägg dem på krämen.
Fantastiskt gott!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus