Hoppa till huvudinnehållet
Spara receptet

Grillad lax med rosmarin- och chiliolja och fänkålssallad

50min
4 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

  • 600 g färsk laxfilé i bit med skinn
  • 1 msk olja till pensling
  • flingsalt
  • 2 ekologiska citroner

Rosmarinolja:

  • 1 kruka rosmarin
  • 1 1⁄2 dl olivolja
  • 3 msk svarta sesamfrö
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili

 

Rucola- och fänkålssallad:

  • 65 g rucola
  • 2 fänkål
  • 50 g valnötter
  • 50 g lagrad svensk hårdost

Dressing:

  • 1⁄2 kruka oregano
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 1 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 tsk fransk senap
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 dl rapsolja

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Plocka och grovhacka rosmarin.
  2. Skala och skiva vitlöksklyftorna tunt.
  3. Kärna ur och skiva chili tunt.
  4. Blanda alla ingredienser till Rosmarinoljan i en kastrull och fräs på medelvärme 5 - 10 min tills vitlöken är gyllene men inte bränd.
  5. Plocka och hacka oregano.
  6. Skala och finhacka vitlöksklyftan.
  7. Riv citronskal.
  8. Blanda vitlök, citronsaft och salt till dressingen.
  9. Rör ner peppar, senap, citronskal och oregano.
  10. Vispa ner oljan, lite i taget.
  11. Dela och skiva fänkålen tunt.
  12. Grovhacka valnötterna.
  13. Flaga osten.
  14. Lägg rucola och fänkål i en i skål.
  15. Tillsätt dressingen och blanda runt.
  16. Strö över valnötter och ost.
  17. Krydda med lite extra peppar.
  18. Pensla laxen på båda sidor med olja.
  19. Grilla laxen med skinnsidan upp över glöd eller i grillpanna ca 10 min.
  20. Vänd laxen, salta och grilla ytterligare ca 8 min till en innertemperatur på 52° (laxen fortfarande har en liten kärna).
  21. Grilla citronerna på snittytan
  22. Lägg laxen med citronerna på ett uppläggningsfat och häll Rosmarinoljan över laxen.
  23. Pressa citronerna över laxen vid servering.
  24. Servera laxen med rucola- och fänkålssalladen samt dillkokt potatis.
Lycka till!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljarna är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus