Hoppa till huvudinnehållet
Spara receptet

Ugnsgratinerad strömming med kummin och basilika

40min
4 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

  • 1 kruka basilika, hackade blad (spara lite till dekoration)
  • 1 kruka krusbladig persilja, hackad
  • 600 g strömmingsfiléer
  • 2 msk vinäger
  • 1 msk hel kummin
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald vitpeppar
  • 2 dl vispgrädde
  • 1⁄2 dl tomatpuré

Till servering:

  • 1 kruka dill
  • 900 g fast potatis
  • hårt bröd

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Klipp bort ryggfenan på strömmingsfiléerna. Rör ihop vinäger, kummin, salt och peppar i en bunke.
  3. Lägg ner strömmingsfiléerna i bunken och vänd runt försiktigt.
  4. Blanda basilika, persilja, grädde och tomatpuré i en annan bunke. Blanda gräddblandningen med strömmingsfiléerna.
  5. Rulla filéerna med skinnsidan utåt och lägg dem tätt i en ugnssäker form. Häll på resten av såsen.
  6. Tillaga i mitten av ugnen 20-25 min tills strömmingen är klar.
  7. Koka under tiden potatisen med dillen i saltat vatten i en kastrull på svag värme 15-20 min. Häll av potatisen och låt den ånga av.
  8. Dekorera strömmingen med basilikablad. Servera med potatisen och hårt bröd.
Lycka till!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljarna är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus