Hoppa till huvudinnehållet
Spara receptet

Pizza con le Patate

En fyllig, elegant och krämig pizza där potatisens mildhet lyfts av umami från taleggio, miso och parmesan, samt aromatiska toner från rosmarin. Denna pizza lagade Oscar Montana, grundare till pizzeriorna 800 grader och 800 grader slice, när han besökte Svegros växhus.
40min
4 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

  • 1 pizzadeg
  • 100 g fast potatis
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 citron
  • 50 g taleggio, tärnad
  • 1 kruka färsk rosmarin
  • 1 purjolök
  • 100 g smör
  • (Valfritt) 5 msk ljus miso
  • Olivolja
  • Salt & svartpeppar

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Syrad grädde: Pressa ner citronjuice i grädden. Låt stå i rumstemperatur tills blandningen tjocknar och liknar crème fraîche (tar ca 1–2 timmar).
  2. Skär purjolöken i grova bitar. Lägg i en ugnsform med smör, miso (om du använder det), och fyll på med vatten så att purjolöken är täckt. Rosta i 200°C tills mjuk och djupt karamelliserad (ca 30–40 min beroende på ugn).
  3. Skiva potatisen supertunt på mandolin – så tunt att du nästan kan se igenom skivorna. Slunga dem i olivolja, salt och svartpeppar.
  4. Kavla ut pizzadegen. Bred ut 1 msk av den syrade grädden över botten. Fördela taleggio och rostad purjolök ovanpå. Täck hela pizzan med potatisskivorna – ända ut till kanterna. Toppa med några kvistar färsk rosmarin.
  5. Baka pizzan tills botten är frasig och potatisen gyllene och genomgräddad.
  6. Efter gräddning, finhacka lite rosmarin och strö över den varma pizzan. Riv över parmesan och avsluta med nymalen svartpeppar samt en sista skvätt olivolja, om du vill.
Smaklig måltid!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus