Hoppa till huvudinnehållet
Spara receptet

Kikärtssallad med Timjan- och chilirostade Morotsslantar

120min
4 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

  • 2 krukor krispsallat
  • 1 kruka grönkål, grovt skuren
  • 1 kruka körvel eller fransk dragon, bladen (till dekoration)
  • 300 g torkade kikärtor eller 2 burkar färdigkokta (à ca 400 g)
  • 1 gurka, skuren i stavar

Tahinidressing:

  • 1 kruka timjan, repade och hackade blad
  • 1-2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
  • 3 msk färskpressad citronsaft
  • ½ tsk flingsalt
  • 2 dl tahini (sesampasta)
  • 1-1 ½ dl vatten
  • nymald vitpeppar
  • 400 g Morötter, skalade och tunt skivade
  • 1 röd chili, urkärnad
  • och tunt skivad
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Blötlägg kikärtorna i rikligt med vatten ca 8 tim.
  2. Häll av kikärtorna och koka dem enligt anvisning på förpackningen. Häll av kokvattnet och låt kikärtorna svalna.
  3. Blanda vitlök, citronsaft och salt i en skål.
  4. Rör ihop med tahini och vatten till en dressing. Smaka av med peppar.
  5. Sätt ugnen på 200°.
  6. Blanda alla ingredienser till toppingen i en bunke. Lägg ut morötterna i ett jämnt lager på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Rosta i mitten av ugnen 20-25 min. Ta ut och låt svalna.
  8. Blanda krispsallat, grönkål, kikärtor och gurka med tahinidressingen och lägg upp på ett fat.
  9. Toppa med morötterna och dekorera med körveln.
Har du testat receptet än?

Betygsätt receptet

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus

SVÄNG IHOP EN SALLAD

Det finns nästan inget som överträffar en riktigt god sallad. Den är mångsidig och hälsosam och går att variera i oändlighet med olika ingredienser och dressingar. En sallad kan vara en lätt måltid på en varm sommardag eller en matig rätt på vintern. Den kan vara sidekick eller huvudnummer och passar både till lunch och till middag.

Till våra tips