Hoppa till huvudinnehållet
Spara receptet

Grönkålsfalafel

45min
4-6 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

  • 500 g torkade kikärtor
  • 1 påse (65 gr) Grönkål (spara några blad till dekoration)
  • 4 feferoni, hackade
  • 1 liten gul lök, hackad
  • 8 vitlöksklyftor, skivade
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 1 msk hel spiskummin
  • 1 msk flingsalt, söndersmulad
  • 1 tsk nymald svartpeppar
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 2-3 msk ljummet vatten
  • 1 liter rapsolja till fritering

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Blötlägg kikärtorna i en bunke över natten. Skölj kikärtorna väl i ett durkslag, låt rinna av. (De ska inte kokas sedan).
  2. Skär av den nedersta delen av stjälkarna på grönkålen. Mixa kikärtor med grönkål, feferoni, lök och vitlök (eventuellt i omgångar) i en matberedare. Mixa inte blandningen för fint, det är gott när den är lite crunchig.
  3. Smaksätt med kardemumma, spiskummin, salt och peppar. Tillsätt mjölet och 1⁄3 av bakpulvret och blanda smeten väl. Låt vila i kylen ca 1 tim.
  4. Blanda resten av bakpulvret med vattnet och tillsätt till smeten precis innan fritering, blanda väl. Forma lite ovala bollar med en glasskopa, två matskedar eller gör valnötsstora bollar med blöta händer.
  5. Värm oljan i en kastrull till 180°. Fritera bollarna i omgångar tills de är gyllenbruna. Ta upp falafeln med hålslev och låt oljan droppa av i en sil på hushållspapper. Lägg upp falafeln på serveringsfat och dekorera med några grönkålsblad.
Hoppas det smakar!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljarna är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus