Hoppa till huvudinnehållet
Basilika

Fem sorters basilika

Fem olika sorters basilika

Visste du att det finns fler än 50 olika typer av basilika. Här berättar vi mer om de fem sorter som är vanligast i matlagning.

1. Allt mest vanlig i matlagning är Basilika Genovese. En mild variant med friskt pepprig något söt smak, med en kryddig ton av nejlika, som känns igen på de stora, gröna, blanka bladen. Denna klassiska basilika passar bra till italienska rätter som den populära tomat- och mozarellasallden caprese eller i en klassisk pesto, på pizza eller i en pastasås.
2. Den grekiska basilikan har en mild smak som är söt och lite kryddig, med toner av mynta, anis, kryddnejlika och peppar. Den passar bra till pesto och går fint ihop med bland annat tomater, vitlök, lök och citron. Den grekisk basilikan går ibland under namnet dvärgbasilika då den har små runda blad.
3. En annan vanlig sort är småbladig basilika, som har små blad och en klassisk basilikasmak och därför passar perfekt i matlagning.
4. Citronbasilka är en sort som blivit vanligare och den tillför utöver basilikasmaken en lite kryddig touch av citronsmak till maten.
5. Thaibasilika har blivit vanligare på senare år och är populär i thailändska eller vietnamesiska maträtter, med sin starka smak av basilika, och med en accent av anis eller mynta. Thaibasilikan har små blad och en purpurfärgad stam som är väldigt dekorativ. Om du lagar thailändskt och inte vill att smaken ska bli för mild eller lätt, kan du inte rakt av ersätta thai-basilika med vanlig basilika, utan att istället lägga till t ex mynta eller koriander.

Länge leve basilikan!

Mer om basilika->