Hoppa till huvudinnehållet
Spara receptet

Färska jordgubbar med mascarponegrädde och basilikasocker

Josefine Freij,känd från Sveriges mästerkock, är en mästare på smaker. När hon besökte vårt växthus lagade hon en supergod och enkel dessert med jordgubbar och basilika. Örtsalt är en favorit för många men har du testat örtsocker? Örtsocker kan du göra av för trötta blad och av stjälkar. Du mortlar helt enkelt vanligt socker med färska örter tills det börjar dofta härligt och får en fin grön färg. Du strösslar det över bär, frasiga pannkakor eller smaksätt dina bakverk.
30min
4 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

Basilikasocker

  • 10 - 15 blad basilika
  • 1 dl socker

Mascarponegrädde

  • 150 g mascarponeost
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl vaniljstång
  • 5 msk florsocker
  • 1 ask jordgubbar
  • Citronzest

 

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Lägg mascarpone, vispgrädde och florsocker i en bunke.
  2. Skrapa ur vaniljstången, lägg ner i bunken.
  3. Vispa allt fluffigt.
  4. Riv lite citronzest och tillsätt i grädden för fräschör.
  5. Lägg socker och basilika i en mortel eller mixer. Mortla tills bladen mosats och sockrets blivit grönt.
  6. Om sockret känns för fuktigt, tillsätt lite mer socker. För lite smak av basilika? Tillsätt mer basilika :)
  7. Dela jordgubbarna.
  8. Lägg mascarponegrädde och jordgubbar på tallrik, strössla över basilikasockret.
Örtsockret är gott att toppa pannkakor med!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus