Hoppa till huvudinnehållet
Spara receptet

Iste med persika och thaibasilika

Josefine Freij från Sveriges Mästerkock bjöd på läskande iste med smak av thaibasilika och persilja när hon besökte Svegros växthus.
15min
10 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

Persikosirap

  • 4-5 mogna persikor, skivade
  • 4–5 msk honung, agavesirap eller socker (justera efter önskad sötma)
  • Saften från 1 stor lime
  • 1 dl vatten

Te

  • 1 kruka thaibasilika
  • 1 liter vatten
  • 4 rooibos-tepåsar
  • Isbitar

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Börja med att koka persikosirap enligt nedan:
  2. Lägg bitar av persika, sötning, limesaft och vatten i en kastrull. Koka upp och låt småputtra i tills persikorna är riktigt mjuka.
  3. Tillsätt en bukett thaibasilika, cirka 5 kvistar.
  4. Mosa persikorna (för mer smak).
  5. Sila av och låt svalna.
  6. Nästa steg är att brygga rooibosteet:
  7. Koka upp vatten och tillsätt rooiboste och thaibasilika. Täck och låt dra i 8–10 minuter.
  8. Sila av te och basilika och låt svalna.
  9. När både teet och sirapen svalnat, blanda dem i en stor kanna.
  10. Smaka av – tillsätt ev. mer lime eller sirap beroende på hur syrligt eller sött du vill ha det.
  11. Servera i glas med mycket is, garnera med extra persikoskivor, lime och thaibasilikablad
Lycka till!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus