Hoppa till huvudinnehållet
Ugnsbakad blomkål och linssallad
Spara receptet

Ugnbakad blomkål med gremolata och rostade hasselnötter

75min
4 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

 • 1 kruka bladpersilja, finhackad med stjälkar
 • 2 små blomkålshuvuden med blast (à 450g)

 • salt

 • 100 g smör, rumstempererat, till blomkålen

 • 2 ekologiska citroner, finrivet skal

 • 1 dl hasselnötter, rostade och grovhackade

   

Till servering:

 • 3 dl torkade belugalinser

Betygsätt receptet

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 200°.
 2. Lägg blomkålshuvudena med blast i en smord ugnssäker form och salta lite lätt. Gnid in dem med smöret.
 3. Tillaga i nedre delen av ugnen 45-60 min tills blomkålen är mjuk, känn med en sticka. Ös det smälta smöret över blomkålen då och då.
 4. Täck över blomkålen med folie mot slutet av tillagningen om den får för mycket färg.
 5. Gör gremolatan och koka linserna under tiden blomkålen är i ugnen. Blanda persilja och citronskal till gremolatan i en skål.
 6. Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Servera blomkålen med blasten tillsammans med linserna. Ringla över det smälta smöret och strö över hasselnötterna och rikligt med gremolata.
Lycka till!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus