Hoppa till huvudinnehållet
Spara receptet

Indiska lammburgare med raita i pitabröd

60min
4 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

Burgaren:

  • 1 kruka dill, hackad (spara lite till dekoration)
  • 1 kruka krispsallat, plockade blad
  • 600 g lammfärs

  • 1 ägg

  • 2 msk matolja

  • 2 msk curry

  • 1 tsk salt
  • 1 bifftomat, skuren i skivor

  • 1 rödlök, tunt skivad

Myntaraita:

  • 2 msk färska grönmyntablad, hackade
  • 2 dl matlagningsyoghurt

  • 1 vitlöksklyfta, pressad

  • 1 krm salt

Till dekoration:

Pitabröd:

  • 10 stycken

  • 1 dl kallt vatten

  • 2 pkt torrjäst (à 12 g)

  • 1 tsk socker

  • 8 ½ dl vetemjöl (510 g)

  • 1 tsk salt

  • 3 ½ dl ljummet vatten

  • 2 msk olivolja

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Blanda 1 dl vatten med jäst och socker i en bunke. Låt stå i 10 min tills det börja skumma.
  2. Placera mjölet med saltet på ett bakbord och gör en krater i mitten. Tillsätt jästvattnet och det resterande ljumma vattnet i mjölkratern och blanda väl.
  3. Arbeta degen 10 min för hand eller 5 min i bakmaskin tills den är elastisk.
  4. Häll olivoljan i en bunke, lägg i degen och vänd runt så att all deg är täckt med olivolja. Täck med plastfolie och ställ på varmt ställe. Jäs ca 1 ½ tim tills degen har blivit dubbelt så stor.
  5. Sätt ugnen på 240°.
  6. Tag upp och arbeta ihop den lite kladdiga degen. Gör en rulle av degen. Dela rullen i 10 jämnstora bitar och rulla till bullar med lätt mjölade händer. Placera bullarna på mjölat bakbord och täck med bakduk. Låt jäsa ytterligare 10 min.
  7. Kavla ut varje bulle till en ca ½ cm tjock platta, ca 12 cm i diameter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 5-10 min tills de blir gyllene på ovansidan. Lägg pitabröden på ett galler och täck med bakduk.
  8. Blanda lammfärs med dill, ägg, olja, curry och salt.
  9. Forma färsen till 4 hamburgare och grilla i en oljad grillpanna ca 5 min på varje sida.
  10. Blanda ingredienserna till mynta raitan.
  11. Fyll pitabröden med sallat, hamburgare, tomat, lök och mynta raita. Dekorera med myntablad och dill.
Smaklig måltid!

Betygsätt receptet

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vi vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus
Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Till vårt sortiment