Hoppa till huvudinnehållet
Spara receptet

Spicy sötpotatissoppa med örtpesto, fetaost och broccoliskott

45min
4 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

Soppa:

  • 850 g sötpotatis
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 8 dl vatten
  • 3 msk grönsaksfond
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • Flingsalt
  • Svartpeppar
  • 1/2 citron

Pesto:

  • 1-2 kruka basilika
  • 1 dl parmesan
  • 1/2 dl solrosfrön
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk salt
  • 1-2 krm svartpeppar

Topping:

  • Broccoliskott
  • 150 g fetaost
  • Rostade pumpakärnor och solrosfrön

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Börja med att göra peston genom att mixa alla ingredienserna hyfsat slätt.
  2. Torrosta sedan fröerna till toppingen i en stekpanna på medelhög värme.
  3. Hacka lök och vitlök och stek i lite olivolja i en kastrull på låg värme.
  4. Hacka sötpotatisen i mindre bitar och lägg ner i kastrullen när löken blivit glansig och mjuk.
  5. Häll i vatten och fond och låt koka i 15 minuter.
  6. Mixa sedan till en slät soppa.
  7. Smaksätt med salt, cayenne, citronsaft från en 1/2 citron, chiliflakes och ev mer vatten om den känns för tjock i konsistensen och koka ca 5 min till.
  8. Ringla pesto över soppan, smula fetaost och toppa med rostade fröer och broccoliskott.
Lycka till!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljarna är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus