Hoppa till huvudinnehållet
Spara receptet

Örtsås till grillat - salsa verde my style

Josefine Freij från Sveriges mästerkock lagade sin favoritsås när hon besökte Svegros växthus. Salsa verde med persilja, gräslök och dragon. Såsen passar perfekt till kött, fisk, halloumi eller grillade grönsaker. Du kan också använda den som smaksättare i potatis- och pastasallad, som salladsdressing eller blanda ner i lite yoghurt för krämig sås.
30min
4-6 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

  • 1 kruka gräslök
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka fransk dragon
  • 1 liten schalottenlök
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 msk kapris (gärna i salt, annars i lag – sköljd)
  • 1 citron (saften + lite zest om du vill)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2–3 sardellfiléer i olja (finhackade eller mortlade)
  • 1 dl mild olivolja
  • Salt och svartpeppar, efter smak

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Finhacka persilja (1 dl kompakt), gräslök (0,5 dl), dragon (1msk eller om 1 tsk om du vill ha mildare dragonsmak).
  2. Finhacka schalottenlök, vitlök, kapris och sardeller riktigt fint (eller mixa grovt i matberedare om du vill ha en slätare sås).
  3. Lägg allt i en skål och tillsätt citronjuice, dijonsenap och de hackade örterna.
  4. Rör ner olivoljan i en tunn stråle medan du vispar/rör så det binder ihop till en sås.
  5. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt lite extra citron eller olja beroende på smak och syra.
  6. Låt gärna stå i kylen 15–30 minuter innan servering så smakerna sätter sig.

Såsen håller i kylen 2–3 dagar. Den är god till kött, fisk, halloumi eller grillade grönsaker.

Lycka till!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus