Hoppa till huvudinnehållet
Spara receptet

Krispig turkisk sallad med hummus

210min
4 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

Hummus:

  • 150 g kikärtor, små och torkade (alt ca 5 dl kokta)

  • 2 tsk bakpulver

  • 2 dl tahini (sesampasta)

  • 1 msk olivolja

  • 1 msk pressad citronsaft

  • ½ vitlöksklyfta, tunt skivad

  • salt

Quinoasallad:

  • 1 kruka plocksallat, plockad i mindre bitar
  • 1 kruka grönkål, skuren
  • 3 dl quinoa
  • olivolja
  • 200 g cocktailtomater, delade

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Blötlägg kikärtorna till hummusen över natten i en bunke med 1 tsk bakpulver.
  2. Skölj dem sedan i ett durkslag. Koka kikärtorna i nytt vatten med 1 tsk bakpulver på svag värme i 3 tim.
  3. Använd en rymlig kastrull med lock där vattnet täcker ordentligt.
  4. Häll av och spara ca 2 dl av kokvattnet. Låt kikärtorna svalna.
  5. Mixa kikärtorna i en matberedare med tahini, olja och ca 1 dl av kokvattnet tills hummusen är slät och känns bra i konsistensen.
  6. Späd ev med mer vätska. Tillsätt citronsaft och vitlök. Smaka av med salt. Mixa lite till, hummusen ska vara slät och luftig.
  7. Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Fördela sallat och grönkål på fyra tallrikar eller på ett uppläggningsfat.
  8. Strö över quinoa och lägg hummus i mitten. Ringla över lite olja på hummusen.
  9. Lägg på tomater, äpple, mandelspån och strö över dillen. Krydda med peppar.
Smaklig måltid!

Betygsätt receptet

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus

SVÄNG IHOP EN SALLAD

Det finns nästan inget som överträffar en riktigt god sallad. Den är mångsidig och hälsosam och går att variera i oändlighet med olika ingredienser och dressingar. En sallad kan vara en lätt måltid på en varm sommardag eller en matig rätt på vintern. Den kan vara sidekick eller huvudnummer och passar både till lunch och till middag.

Till våra tips