Hoppa till huvudinnehållet
Ragu på linser med smörstekta kantareller
Spara receptet

Ragu på linser med smörstekta kantareller

Ragu på linser med smörstekta kantareller är en smakrik och näringsrik vegetarisk rätt som passar perfekt på hösten. Detta recept på ragu kombinerar linser med kryddade grönsaker och fylliga smaker för en mustig och mättande rätt. Vad är ragu? Ragu är traditionellt en italiensk köttsås, men denna vegetariska variant använder linser som bas. Smörstekta kantareller ger en extra dimension av smak och textur, vilket gör denna ragu till en riktig delikatess. Servera den gärna med pasta, ris eller färskt bröd för en komplett måltid. Prova detta recept på ragu och njut av en värmande och smakfull vegetarisk middag som imponerar på både familj och vänner.
90min
2 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

  • 1 kruka timjan
  • 1 kruka krasse
  • 1⁄2 påse grönkål 30g
  • 10 späda knippmorötter
  • 200 g gråärtor
  • 100 g gotlandslinser, puylinser eller liknande sort
  • 1 schalottenlök
  • 100 g gula kantareller
  • Flingsalt
  • Nymald svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 4 dl grönsaksfond

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Koka upp vatten i en kastrull och salta rikligt.
  2. Skrapa eller skala morötterna. Lägg ner morötterna och koka 1-3 min. Häll av vattnet och låt dem ligga i kallt vatten tills senare moment.
  3. Koka upp saltat vatten (enl förpackning) till både ärtor och linser i varsin kastrull. Tillsätt 3 kvistar timjan i vardera kastrull. Koka ärtorna och linserna al dente under lock, 20-30 min för ärtorna och 15-20 min för linserna. Smaka av då och då så att de inte blir överkokta. Häll av vattnet och låt de svalna lite.
  4. Skala och finhacka löken. Dela stora kantareller och stek svampen gyllenbrun. Salta och peppra. Lägg i löken och låt den brynas lätt. Tillsätt smör och stek lite till.
  5. Dela morötterna på mitten och lägg ner dem i stekpannan med ärtorna och linserna.
  6. Plocka bort den kokta timjanen. Tillsätt fonden och koka ihop tills hälften återstår. Smaka av med peppar.
  7. Skär av det mesta av stjälkarna på krassen och grönkålen (spara lite av bladen till garnering). Vänd ner krasse, grönkål och ca 1⁄2 dl repade timjanblad i ragun. Serveras nytillagad.

Tips: Får du inte tag på gråärtor, går det bra att göra ragun med enbart linser. Byt ut mängden gråärtor mot linser. Tillagar du ärtorna och linserna dagen innan så går middagen mycket fortare.

Lycka till!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus