Hoppa till huvudinnehållet
Spara receptet

Musselsoppa med citrongräs och Thaibasilika

45min
4 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

  • 1 kruka thaibasilika
  • 1 kruka dill, hela stjälkar
  • 900 g potatis
  • salt
  • 1 kg blåmusslor, skrubbade och rengjorda från skägg
  • 1 citrongräs
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 2 msk rapsolja
  • 2 dl vitt vin
  • 400 ml kokosmjölk
  • 2 msk fisksås

  • 1 msk rörsocker

  • 2 röda chili, urkärnade och tunt skivade

  • flingsalt

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Lägg potatis och dill i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker. Salta rejält (ca 2 tsk) och låt koka upp. Koka potatisen under lock ca 20 min tills den är mjuk, känn med sticka.
  2. Förbered musslorna under tiden potatisen kokar. Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken. Släng de som inte sluter sig, likaså trasiga musslor.
  3. Häll av vattnet när potatisen kokat klart och ta bort dillen. Låt potatisen ånga av lite.
  4. Banka lite på citrongräset och finstrimla det på snedden. Fräs lök, vitlök och citrongräs i olja i en kastrull tills löken och citrongräset mjuknat.
  5. Häll i vin och låt koka upp. Tillsätt musslorna och lägg på ett lock. Koka 3-5 min tills musslorna öppnar sig.
  6. Skaka kastrullen efter halva tiden. Lyft upp musslorna med en hålslev och lägg dem på ett fat.
  7. Släng musslor som inte öppnat sig. Tillsätt kokosmjölk, fisksås, socker, chili och thaibasilika i kastrullen.
  8. Släng musslor som inte öppnat sig. Tillsätt kokosmjölk, fisksås, socker, chili och thaibasilika i kastrullen.
Smaklig spis!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljarna är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus